VIDEO. Paniek en chaos in de kerncentrale van Fukushima

This text will be replaced
Het Japanse energiebedrijf Tepco heeft unieke videobeelden vrijgegeven die in maart vorig jaar zijn gemaakt in het commandocentrum van de kerncentrale in Fukushima tijdens en na de aardbeving en tsunami die de centrale zwaar heeft beschadigd.

'Dit is ernstig. Dit is ernstig', hoor je de ex-directeur van de centrale, Masao Yoshida, roepen.

Deze video is met Engelstalige ondertitels overgenomen van The Wall Street Journal en toont een samenvatting van de in totaal 150 uur videomateriaal, waarvan 100 uur zonder geluid,  van de crisis in Fukushima.

Tepco heeft enkel beelden van de eerste vijf dagen van de ramp vrijgegeven. Je ziet vooral mensen rond vergadertafels. De gezichten van de werknemers zijn wazig gemaakt om de privacy van de werknemers te beschermen.

Opvallend is de enorme chaos en paniek en het gebrek aan professionaliteit. Zo is een medewerker niet eens op de hoogte van de noodplannen. Op de beelden is ook te zien hoe Yoshida klaagt over de slechte bereikbaarheid van premier Naoto Kan en gefrustreerd is over de bemoeienis van nucleaire veiligheidsambtenaren.

De video toont ook de discussie of de werknemers al dan niet uit de kerncentrale moeten worden geëvacueerd. De cruciale vraag - of Tepco al het personeel wou evacueren en de centrale dus wou verlaten- wordt niet beantwoord. Volgens de Japanse overheid heeft premier Kan dat kunnen voorkomen en heeft hij Japan gered.

Het bedrijf weigerde aanvankelijk de beelden vrij te geven, maar deed dat toch na een wissel aan de top van het bedrijf in juni.

Een langere versie kan u hier zien (zonder ondertitels)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees