Belgische arbeidsmarkt weerstaat beter aan crisis dan meeste Europese landen

Belgische arbeidsmarkt weerstaat beter aan crisis dan meeste Europese landen

Foto: jobat.be

De Belgische arbeidsmarkt weerstaat beter aan de economische achteruitgang dan het merendeel van de andere Europese landen. Dat blijkt uit trimestriële cijfers van de RVA.

Terwijl de (geharmoniseerde) werkloosheidsgraad in de EU en de eurozone in het tweede kwartaal piekt naar respectievelijk 10,4 procent en 11,2 procent, blijft die werkloosheidsgraad in België relatief stabiel op 7,1 procent.

Bij de RVA verwijst men naar verschillende factoren. Onze economie handhaaft zich iets beter dan veel Europese landen. En er is het effect van verscheidene tewerkstellingsmaatregelen, zoals de dienstencheques en de begeleiding en opvolging van (jonge) werklozen. Bovendien speelt een demografisch effect: veel babyboomers gaan op pensioen en moeten vervangen worden.

Stabilisering

Niettemin heeft de achteruitgang van de economie effect op de arbeidsmarkt. Na zeven trimesters van daling van de werkloosheid, was er in het tweede kwartaal van 2012 een stabilisering van het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigd volledig werklozen tegenover het tweede trimester van vorig jaar.

Er was zelfs nog een lichte afname met 0,7 procent (-3.088), maar dat was onder invloed van de verlenging van de inschakelingstijd van schoolverlaters. In Vlaanderen gaat het om een status-quo van de werkloosheid, Brussel kende een stijging met 0,4 procent, Wallonië een daling met 1,8 procent.

Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigd volledig werklozen jonger dan 25 jaar kende in het tweede trimester een daling van 6,1 procent, als gevolg van de verlenging van de inschakelingstijd. Het aantal werkzoekende uitkeringsgerechtigd volledig werklozen van 25 tot 50 jaar en ouder stabiliseerde in die periode.

Slecht weer

Waar de volledige werkloosheid altijd met wat vertraging reageert op de conjunctuur, reageert de tijdelijke werkloosheid sneller. Vandaar de stijging met 15 procent in het tweede trimester. Een stijging die overigens deels het gevolg is van meer tijdelijke werkloosheid door slecht weer in 2012. Het aantal dagen tijdelijke werkloosheid om economische redenen steeg in het eerste semester volgens voorlopige cijfers 11,4 procent: significant maar niet van dezelfde orde als tijdens de crisis van 2009, toen die cijfers verdubbelden.

Een andere negatieve evolutie is de stijging van werkloosheid van korte duur (minder dan een jaar) met 3,3 procent.

Waarschuwing voor komende maanden

Nog enkele andere cijfers van de RVA uit het tweede trimester: de zich doorzettende afname (-3,5 procent) van het aantal werklozen met bedrijfstoelage (het vroegere brugpensioen), een nieuwe stijging in gebruik van het dienstenchequestelsel (7,2 procent) en een groei met 0,9 procent van het aantal werknemers in loopbaanonderbreking of tijdskrediet. Die toename is minder uitgesproken dan in voorgaande kwartalen, door de nieuwe strengere regelgeving.

Het aantal uitkeringstrekkers steeg in het tweede kwartaal 0,9 procent, door de stijging van de tijdelijke werkloosheid.

De RVA waarschuwt wel voor de komende maanden. Door de scherper dan voorziene achteruitgang van de economie (-0,6 procent in het tweede kwartaal) moet de evolutie van de volledige en tijdelijke werkloosheid aandachtig worden opgevolgd.

 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees