Leuven neemt oplaadeiland voor elektrische voertuigen in gebruik

LEUVEN - De stad Leuven heeft in de Tiensestraat een oplaadeiland voor elektrische voertuigen in gebruik genomen, waar twee voertuigen en zes fietsen tegelijk kunnen worden opgeladen. Dit maakt deel uit van het netwerk van 70 oplaadpunten dat EVA (Elektrische Voertuigen in Actie) en Eandis dit jaar in Vlaanderen willen realiseren.

In Leuven komen er nog laadpalen voor wagens aan de Tiensevest, het Sint-Jacobsplein en het De Becker Remyplein.

Om het gebruik te stimuleren, betaalt het stadsbestuur tot eind dit jaar de energiekost. Tot 1 september kunnen de oplaadpalen vrij gebruikt worden. Nadien moet men zich hiervoor eerst aanmelden bij Blue Corner, waarna de oplaadpaal kan worden geactiveerd per sms of met een laadkaart. De abonnementskosten zijn voor de rekening van de gebruiker.

Wat Leuven betreft, past dit initiatief in het streefdoel om tegen 2030 klimaatneutraal te worden. Uit een recente nulmeting die de Leuvense CO2-uitstoot inventariseerde, bleek dat het verkeer in en rond Leuven verantwoordelijk is voor 25 procent, waarvan de helft afkomstig is van het verkeer op de E40 en E314. Om de klimaatdoelstelling te bereiken, zal volop moeten worden ingezet op alternatieve vervoerswijzen en elektrisch rijden.

Automobilisten met een elektrisch voertuig hebben de keuze om op te laden aan een klassiek stopcontact (16 ampère) of een op 32 ampère. Met dit laatste duurt het opladen gemiddeld 2 uur. Elektrische fietsen en scooters hebben afhankelijk van de toestand van de batterij 30 minuten tot 4 uur nodig om helemaal op te laden. Telenet integreert een hotspot in elk laadpunt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio