Nieuwe staatsbon wordt uitgegeven op 4 september

Op 4 september wordt opnieuw een staatsbon uitgegeven, zo meldt het Agentschap van de Schuld woensdag.

Beleggers zullen alleen kunnen intekenen op een bon met vervaldatum over 8 jaar, terwijl bij de jongste uitgiften telkens meerdere looptijden werden aangeboden.

De populariteit van de staatsbon is tanend. Terwijl de schatkist eind vorig jaar via de zogenaamde ‘Leterme-staatsbon’ nog 5,7 miljard euro ophaalde, was dat bij operaties dit jaar een pak minder. Bij een uitgifte in juni bedroeg de opbrengst maar 46 miljoen euro, en in maart 59 miljoen euro.

Eind vorig jaar lag de rente nog hoog, maar ondertussen is ze fors gezakt. Dat maakt dat de staatsbon voor particulieren niet meer zo interessant is. Begin dit jaar hoopte de schatkist nog ruim 6 miljard euro op te halen via de staatsbons, maar dat werd later teruggeschroefd naar een half miljard.

‘Gezien de huidige marktomstandigheden’ zal op 4 september maar één staatsbon aan het publiek aangeboden worden, meldt het Agentschap van de Schuld woensdag. Het gaat om een bon op 8 jaar. De rentevoet zal op 22 augustus worden vastgesteld en de inschrijvingsperiode loopt vanaf vrijdag 24 augustus tot en met maandag 3 september, met betaling op dinsdag 4 september.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees