Russisch wordt officiële taal in Oekraïne

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft woensdag een wet goedgekeurd die van het Russisch een officiële taal maakt in het grootste deel van het land.

 De vooral in het Russischtalige oosten van het land populaire partij, onder leiding van president Viktor Janoekovitsj, verklaarde onlangs nog dat de wetgeving nodig is om mensen die Russisch of een minderheidstaal spreken, onderwijs te laten volgen in hun eigen taal, alsook officiële documenten in hun eigen taal te laten bekrachtigen.

Volgens de gedetineerde oppositieleidster Joelia Timosjenko komt de wet er op neer dat Rusland Oekraïne zou blijven domineren, 'zoals tijdens het bewind van de tsaar en de Sovjet-Unie'.

Eind mei gingen Oekraïense parlementsleden nog op de vuist tijdens het debat over het wetsvoorstel.

Het Oekraïens wordt naar schatting als eerste taal gesproken door een kleine meerderheid van de mensen die in de voormalige Sovjetrepubliek wonen. De taal wordt vooral gesproken in de steden in het westen en noorden van het land, alsook in de rurale gebieden.

Het Russisch wordt vooral in het oosten en zuiden van Oekraïne gesproken, en eveneens in de grote steden, het zakenleven en de media.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees