Dan toch hulp in zoektocht naar vermiste zoon

RIEMST - De ouders van de sinds juni vermiste Josquin Machiels (29), die lijdt aan achtervolgingswaanzin, kregen gisteren goed nieuws. Terwijl zij hun zoektocht in het buitenland voortzetten, liet het federale parket weten dat ze hun collega's in Tongeren gaan bijstaan. Toch pleiten ze voor realisme. 'De man heeft geen crimineel feit gepleegd en kan dus niet uitgeleverd worden.'

Zes weken al horen Herman Machiels en Ellen Geijsen uit het Limburgse Riemst niets meer van hun zoon Josquin. De 29-jarige man zette het op 22 juni op een lopen uit de open psychiatrische instelling van Rekem. Alles bij elkaar haalde hij al 7.000 euro af van zijn rekening. Met een huurwagen reed hij via Frankrijk en Italië door naar Kroatië. Daar haalde hij eind juli nog geld af aan een bankautomaat, sindsdien loopt elk spoor dood.

Speurders denken dat hij zich nog steeds ophoudt in Kroatië. Hij heeft dringend medische zorgen nodig. 'Zes weken zonder medicatie maakt dat zijn toestand alleen maar erger wordt. We zijn doodongerust', zegt zijn moeder. Samen met haar man is ze op goed geluk naar Kroatië vertrokken.

De wanhopige ouders begrijpen niet dat de politie en het Tongerse parket de voorbije zes weken niet actiever hielpen zoeken. Volgens de moeder nam Josquins psychiater nochtans zelf contact op met het parket om te zeggen de twintiger met een psychose kampt, paranoïde is en dus gevaar loopt. Zeker zonder medicatie.

'We begrijpen de frustratie van de ouders', reageert parketwoordvoerder Dominique Renotte. 'Maar onze zoekmogelijkheden zijn ook niet onbeperkt. De politie heeft een grondig buurtonderzoek gedaan, zijn telefonieverkeer is geanalyseerd en ook zijn bankoverschrijvingen worden gevolgd. Maar wij kunnen geen klopjacht organiseren op elke volwassen man die vrijwillig naar het buitenland rijdt, psychiatrische patiënt of niet. Vergeet niet dat de man voor zover bekend geen criminele feiten heeft gepleegd en dus niet kan worden uitgeleverd. Hij mag eigenlijk gaan en staan waar hij wil.'

Toch doet het parket alles om de zaak snel op te lossen. Sinds gisteren krijgen ze in Tongeren ook assistentie van het federale parket, dat in de speurtocht naar Josquin Machiels kan teren op een ruim internationaal netwerk. Als de twintiger gevonden wordt, moet men echter nog altijd rekenen op enige medewerking van de lokale autoriteiten. Zij moeten de psychiatrische patiënt dan opvangen in afwachting van de aankomst van de ouders.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees