Fit & Gezond

Minstens vijf Vlaamse ziekenhuizen vragen toeslag voor 'mooie' borstreconstructie

Minstens vijf Vlaamse ziekenhuizen vragen toeslag voor 'mooie' borstreconstructie

Foto: rr

BRUSSEL -

Ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen is scherp voor de supplementen die patiënten voor borstreconstructies moeten betalen. Meer ziekenhuizen dan gedacht rekenen ze aan.

'Ik ben gechoqueerd. Dat artsen aan kankerpatiënten supplementen vragen voor een borstreconstructie kan niet door de beugel. De vrouwen ondergaan de operatie niet omdat ze er mooi willen uitzien, maar omdat het slecht met hen gaat. En het klopt niet dat de plastisch chirurgen zonder die supplementen alleen nog boterhammen met choco kunnen eten.' Daniel Devos, coördinator algemene ziekenhuizen bij Zorgnet Vlaanderen, de koepelvereniging van de ziekenhuizen, is woest.

De Christelijke Mutualiteit (CM) gooide gisteren in deze krant de knuppel in het hoenderhok: volgens de CM rekenen steeds meer artsen extra kosten aan voor operaties die de overheid volledig terugbetaalt. Vooral bij borstreconstructies met eigen weefsel moeten patiëntes bijleggen, tussen de 2.000 en 5.000 euro.

Vijf ziekenhuizen

Zorgnet Vlaanderen zei aanvankelijk dat het 'maar om een klein aantal vrijbuiters' gaat. Maar uit een rondvraag blijkt nu dat minstens vijf Vlaamse ziekenhuizen extra kosten aanrekenen voor borstreconstructies met eigen weefsel, waaronder enkele grote ziekenhuizen met borstkliniek: UZ Gent, UZ Leuven, Sint-Lucas in Brugge, Sint-Jan in Brugge, Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare. 'De vergoeding voor de borstreconstructie met eigen weefsel is te laag, daarom moeten patiëntes bijleggen', klinkt het bij de ziekenhuizen.

Onbegrijpelijk, zegt Zorgnet Vlaanderen nu. Devos: 'Er zijn genoeg andere operaties waarvoor de artsen ruimschoots voldoende krijgen.'

Phillip Blondeel, plastisch chirurg aan het UZ Gent en woordvoerder van de beroepsvereniging van plastisch chirurgen, wenst niet te reageren op de kritiek.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees