Sociale bouwmaatschappij zet 500 nieuwe woningen in 13 jaar

De Mandel wil extra centen

De Mandel wil extra centen

Het bestuur van De Mandel bij de nieuwe appartementen op de hoek van Rumbeeksesteenweg en Veldstraat in Roeselare. Foto: STEFAAN BEEL

Roeselare -

In de Veldstraat en Chicoreistraat opent sociale bouwmaatschappij 20 nieuwe appartementen. De Mandel zal zo haar streefcijfer halen van 500 nieuwe sociale woningen in 2020, maar pleit wel voor een betere ondersteuning van de overheid.

De Mandel is de meest actieve bouwheer van alle Vlaamse sociale bouwmaatschappijen. Tegen 2020 willen ze 500 nieuwe sociale woningen creëren en dat streefcijfer is nu al in zicht.

Met 13 woningen in een gloednieuw appartement op de hoek van de Veldstraat en Rumbeeksesteenweg en 7 appartementen in de Chicoreistraat staat de teller op 324 nieuwe gerealiseerde woningen sinds 2007 en er staan er nog eens 222 gepland.

Toch luidt Marc Putman, waarnemend directeur van De Mandel de alarmbel. ‘Als we aan dit tempo willen doorgaan, is meer steun van de overheid nodig’, waarschuwt hij. Een aantal kosten bij sociale woningen worden volgens de directeur onvoldoende gesubsidieerd. ‘Met als gevolg dat De Mandel voor elke nieuwe woning een deel van de spaarpot moet aanspreken. Zonder een nieuwe financieringsmethode die alle kosten dekt, kunnen lokale sociale huisvestingsmaatschappijen zoals De Mandel niet blijven functioneren.'

De ruim 200 woningen die al gepland staan, komen niet in gevaar.

‘We willen ons blijven inzetten om iedereen goede huisvesting aan te bieden, maar vroeg of laat zal onze reserve op zijn als de overheid niet ingrijpt’, vult voorzitter Griet Coppé aan.

Een sociale woning wordt verhuurd aan gemiddeld 40 procent van de reële marktwaarde. Een appartement dat op de vrije markt voor 500 euro per maand te huur is, kost de sociale huurder gemiddeld 200 euro. ‘In nieuwe woningen wordt dan ook nog eens flink bespaard op de energierekening door de moderne isolatietechnieken. Daarom is het belangrijk om ons patrimonium te blijven vernieuwen en onderhouden’, besluit Griet Coppé.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio