Superfan Nina Van Eeckhaut kijkt uit naar concerten Leonard Cohen

‘Fysiek afkicken als ik hem een paar dagen niet hoor’

Nina Van Eeckhaut verkende gisteren al de tribune. Foto: fvv

Gent -

Dat de wereldster Leonard Cohen vanaf zondag weer op ons Sint-Pietersplein staat voor een reeks van vijf concerten is sowieso speciaal, maar voor de Gentse superfans is het kicken. Advocate Nina Van Eeckhaut (33) is al sinds haar tiende fan en twee jaar geleden botste ze op ‘the golden voice’ tijdens een ontbijt. ‘Eten is er niet meer van gekomen. Ik was dagenlang in de ban.’ Sindsdien verdwijnt de foto met haar Canadese bard niet meer uit haar agenda.

Graag was ze naar alle vijf concerten gaan kijken, maar haar lief ‘vond dat er wat over’. ‘En gelijk heeft hij. Na vijf keer zou de muziek misschien aan kracht verliezen en dat zou Leonard oneer aandoen.’ Daarom gaat ze twee keer.

Het mag duidelijk zijn: advocate Nina Van Eeckhaut is een superfan van Leonard Cohen, en dat - ondanks haar frisse leeftijd van 33 - al ruim twintig jaar lang. Terwijl haar klasgenoten smolten voor knappe boysbands was de tiener Nina al verknocht aan the man with the golden voice. ‘Uiterlijk is voor mij altijd al ondergeschikt geweest als het over mannen gaat’, lacht ze.

Als kind van amper elf was ze kwaad op haar ouders omdat ze niet meekon naar een concert dat Cohen gaf in de Elisabethzaal in Antwerpen en nadien bleef ze lang op haar honger zitten, want de Canadese bard trok zich terug in een monnikenklooster. Sinds hij noodgedwongen weer op de bewoonde wereld neerdaalde (zijn manager had hem gepluimd, red.) zag ze hem vijf keer. In het Brugse Minnewaterpark, in Antwerpen, twee keer op het Sint-Pietersplein en in Rijsel. ‘Dat laatste concert was een cadeautje van mijn toen nog kersvers lief. We logeerden in Crown Plaza en toen we ’s avonds een sigaretje voor het hotel gingen roken, was zijn halve band hetzelfde aan het doen. ‘Misschien zit hij morgen zelf aan het ontbijt’, zei mijn lief. ‘Ja, dat zal wel. Hij zal wel in zijn luxesuite eten’, antwoordde ik cynisch.

Weke knieën

Maar de volgende ochtend mocht ze ontdekken dat Cohen zelfs een hoed draagt als hij een eitje pelt. Want daar zat hij, in het midden van de eetzaal. ‘Mijn knieën werden meteen week. ‘Ga ernaar toe’, fluisterde mijn lief. Maar ik durfde niet. ‘Kijk Nina, als je het nu niet doet, ga je er voor de rest van je leven spijt van hebben.’ Mijn lief had gelijk. Ik schuifelde naar zijn tafel en begon te stamelen. Het spijt me dat ik u moet storen tijdens uw ontbijt, maar ik kan u niet laten gaan zonder te zeggen hoeveel uw muziek voor mij betekent.... En dan, snikkend: En hoe vaak u me al geholpen hebt in mijn leven. ‘Ik ben blij om dat te horen’, antwoordde Cohen met diepe stem.’ Waarna hij haar eens goed beetpakte voor de foto.

Van eten is er die dag niets meer in huis gekomen. ‘Ik kreeg geen brok door mijn keel, de hele dag was ik in de ban.’ En de foto heeft ze voortdurend bij zich, in haar agenda.

Toch zal Nina de komende dagen niet de straten van Gent afdweilen op zoek naar haar idool. ‘De herinnering aan onze ontmoeting is zo mooi, dat ik die niet wil laten aantasten. Stel u voor dat ik hem zou tegenkomen wanneer hij net slechtgezind is. Neen, dat laat ik niet gebeuren.’

Tatoeage

De Cohen-verslaving is zo groot dat ze afziet als ze hem even niet hoort. ‘Toen ik de Kilimanjaro beklom, stonden er geen Cohen-nummers op mijn MP3-speler en dat was fysiek echt afkicken. Het deed pijn.’ Jaren overwoog ze ook om de bekende zinnen ‘There’s a crack in everything. That’s how the light gets in’, te laten tatoeëren in haar zij. ‘Maar uiteindelijk zag ze er toch vanaf. ‘Je weet toch niet hoe dat er gaat uitzien binnen dertig jaar he.’

Volgende week zal ze een paar uur voor de start van de concerten kriebels hebben in haar buik, maar ze heeft er vertrouwen in. ‘’Leonard kan mij gewoonweg niet ontgoochelen. Welke artiest van zijn kaliber maakt er een punt van op stipt op tijd te beginnen? En welke man speelt op zijn leeftijd - de man is 77 - nog concerten van drie uur? Bescheiden en toegewijd naar zijn fans, dat is Leonard Cohen. Het wordt fantastisch.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio