Grote werken gepland tussen Moerbeke en Eeklo

Hele najaar hinder op expresweg E34-N49

Hele najaar hinder  op expresweg E34-N49

Plannetje bij de werken.

ZELZATE/WACHTEBEKE/EEKLO/KAPRIJKE/MOERBEKE-WAAS -

Grote wegenwerken zorgen tot het eind van het jaar voor hinder op de expresweg E34-N49. Tussen Eeklo en Moerbeke worden grote stukken wegdek vernieuwd. Een filedetectiesysteem moet kop-staartaanrijdingen voorkomen.

Vanaf eind augustus neemt de Vlaamse overheid de expresweg E34-N49 ferm onder handen. ‘Verschillende zones tussen Moerbeke en Eeklo worden opgebroken tot op de fundering en heraangelegd’, zegt Sylvie Syryn, communicatieverantwoordelijke van het Agentschap Wegen en Verkeer dat de werken laat uitvoeren. ‘Tussen Moerbeke en Wachtbeke komen op de middenberm ook nog eens betonnen stootbanden.'

Op alle stroken waar gewerkt wordt, moet het verkeer in beide richtingen over één rijvak. De week van 13 augustus maakt de aannemer de nodige doorsteken door de middenberm, wat plaatselijk lichte hinder kan opleveren. Vanaf 27 augustus begint dan het échte werk tussen Kaprijke en Eeklo. Later volgen nog de assen Moerbeke-Wachtebeke, Wachtebeke-Zelzate en Eeklo-Kaprijke.

Syryn: ‘Om het kustverkeer wat te sparen, starten we pas eind augustus. De precieze hinder inschatten die de werken zullen veroorzaken, is moeilijk omdat het verkeer naar de kust altijd heel afhankelijk is van het weer. In de week zal het tijdens de spitsuren sowieso druk zijn, al blijft doorgaand verkeer wel steeds verzekerd.’

Slimme camera’s

Het Vlaamse Gewest zet een filedetectiesysteem in om bestuurders er tijdig op te wijzen als er file in aantocht is. Dat systeem bewees de voorbije jaren al haar nut bij grote werven op snelwegen. Slimme camera's voorspellen of er file op komst is, een bord geeft aan hoe veel kilometer die nog veraf is. Is het niet aanschuiven, dan verschijnt op hetzelfde bord op hoeveel kilometer de werf begint. Het filedetectiesysteem komt op de meest risicovolle (lees: snelle plaatsen), voor de werken in Moerbeke ter hoogte van Kemzeke en voor de tunnel in Zelzate.

Lokaal verkeer

Niet alleen op de expresweg, ook ernaast wordt het aanpassen geblazen want er worden een aantal kruispunten tijdelijk afgesloten. Ook lokaal verkeer zal dus een andere weg moeten zoeken. Van fase een tot vijf gaan achtereenvolgens de complexen in Eeklo (richting kust), Moerbeke (richting kust), Eeklo (richting Antwerpen) en de op- en afrit in Zelzate (richting kust) dicht. Midden december is alles gedaan en krijgen weggebruikers een meer comfortabele expresweg in de plaats.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio