Zes op de tien leerlingen slagen voor theoretisch rijexamen op school

Zes op de tien leerlingen die zich op de middelbare school via het programma Rijbewijs op School voorbereiden op het theoretisch examen voor een rijbewijs, slagen ook voor dat examen. Voor de start van dat programma haalde slechts de helft van de deelnemers een voldoende in de examencentra. Dat heeft de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag bekendgemaakt.

Het afgelopen schooljaar hebben 798 scholen, samen goed voor 43.152 leerlingen, zich ingeschreven voor het programma Rijbewijs op School. Via dat programma krijgen sinds 2008 zeventienjarigen de kans om zich in de secundaire school voor te bereiden op het theoretisch examen voor het rijbewijs B. Dat betekent volgens het VSV dat de meerderheid van de Vlaamse zeventienjarigen nu theorielessen op school volgt.

Volgens de stichting behalen de meeste deelnemers goede resultaten. Exact 59,6 procent haalt minstens 41 op 50, genoeg om te slagen voor het theoretisch examen. Ook de vorige jaren lag dat cijfer rond de zestig procent. VSV merkt daarbij op dat het slaagpercentage in de examencentra voor de start van het programma slechts op 48 procent lag.

De slaagpercentages liggen duidelijk het hoogst in het algemeen secundair onderwijs, met 72,4 procent. In het deeltijds beroepsonderwijs slaagt slechts een op de vier leerlingen.

Het project Rijbewijs op School krijgt ondertussen opvolging. Zo starten VSV en Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits in september met een online leerplatform voor Rijbewijs op School, zodat leerlingen online de theorie voor het rijbewijs kunnen inoefenen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees