'Risico op nieuwe voedselcrisis'

'Risico op nieuwe voedselcrisis'

De prijs van graan bereikt stilaan een recordhoogte. Foto: 1

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli voor het eerst in vier maanden gestegen. Vooral granen en suiker werden duurder. Dat blijkt uit cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. 'De wereld riskeert een nieuwe voedselcrisis, zoals in 2007 en 2008', klinkt het

Een prijsindex van de FAO steeg in juli 6 procent. De index staat nu op 213 punten. Dat is nog een stuk onder de recordwaarde van 238 punten die in februari 2011 werd bereikt. 'De prijs kan nog verder stijgen', waarschuwt de FAO.

Vooral granen en suiker werden duurder. De prijsindex van graan staat op 260 punten, amper 14 punten onder de absolute recordwaarde van 274 punten uit april 2008. De extreme droogte in de VS deed de prijzen voor maïs in juli 23 procent stijgen, terwijl de internationale tarweprijs 19 procent stijgt door slechter dan verwachte productieverwachtingen in Rusland en een stijgende vraag.

Ook suiker werd duurder, door ongunstig weer in Brazilië, ’s werelds grootste suikerexporteur. De prijs van rijst bleef stabiel en vlees werd goedkoper, in het bijzonder varkensvlees.

'Zelfde scenario als in 2007 - 2008'

'Als we niet opletten, zien we binnenkort weer dezelfde taferelen', waarschuwt het FAO. 'Het is mogelijk dat de situatie zich ontwikkelt zoals in 2007 en 2008', aldus Abdolreza Abbassian, econoom bij de FAO. Toen schoten de voedselprijzen de hoogte in door onder meer een combinatie van hoge olieprijzen, uitvoerbeperkingen en slecht weer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees