Facebook onder druk om racistische pagina

Facebook staat in Australië onder druk om een pagina te verwijderen waarop aboriginals worden beledigd. De Australische regering beschuldigt de sociale netwerksite ervan de Australische antidiscriminatiewetgeving te ontduiken, door zich te verschuilen achter Amerikaanse wetgeving over vrijheid van meningsuiting.

De Facebookpagina, die vol staat met grappen over aboriginals, heeft geleid tot grote woede in Australië. De aboriginals worden afgebeeld als dronkaards en uitkeringsfraudeurs. De Australische mediawaakhond heeft zich over de zaak gebogen en volgens commissaris rassendiscriminatie Helen Szoke is de pagina mogelijk in strijd met de wet.

De Australische minister van communicatie Stephen Conroy zei woensdag dat zijn kantoor met Facebook in Sydney heeft gebeld om de pagina te laten verwijderen. De pagina, die naar verluidt is aangemaakt door een 16-jarige inwoner van Perth, is echter kortgeleden aangemerkt als 'omstreden humor' en Facebook houdt vol dat het niet wil oordelen over humor.

'Niet in Amerika'

'We leven hier in Australië niet volgens de Amerikaanse wet. We leven volgens de Australische wet en dit is een Australiër die gebruik maakt van het feit dat het hoofdkantoor van Facebook in de Verenigde Staten staat om onder de Australische wet uit te komen', aldus Conroy in een interview met ABC. 'Facebook moet de pagina verwijderen.' Australië heeft eerder pogingen gedaan om overtredingen van de Australische wet in de VS tegen te gaan, maar tot dusver zonder succes.

Facebook zei in een verklaring dat het soms de toegang tot bepaalde pagina's beperkt als die in strijd zijn met de wet. De sociale netwerksite zei een constructieve dialoog met Szoke te zijn aangegaan.

Woensdag was al een aantal afbeeldingen van de pagina in kwestie verwijderd. Donderdag waren alle afbeeldingen gewist.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees