Oudste rederij ter wereld sluit de boeken

Oudste rederij ter wereld sluit de boeken

Foto: Albert Bridge / Wikimedia

's Werelds oudste rederij, het Britse Stephenson Clarke Shipping, heeft eind juli haar laatste schip verkocht en is in vereffening gegaan. Dat heeft het boekhoudkantoor Tait Walker gemeld.

De rederij Stephenson Clarke Shipping startte volgens het sectorblad Lloyd's List haar activiteiten in 1734. Anno 2012 opereerde ze nog steeds vanuit Newcastle-Upon-Tyne in het noorden van Engeland, waar nog negen mensen tewerkgesteld werden. Op 26 juli werd het laatste schip 'Newcastle' verkocht, aldus een mededeling van Tait Walker.

'Hoewel eerdere crisissen goed doorstaan zijn, zijn de huidige marktomstandigheden van de ergste in vele jaren, zonder verwachte heropleving voor minstens 12 tot 18 maanden', aldus de rederij.

Stephenson Clarke bezat vrachtschepen voor bulkgoederen zoals granen, kolen, aluminium of staal voor korte zeereizen. In 2008 bezat de rederij nog 10 vrachtschepen, met een gecombineerde draagcapaciteit van 68.238 metrieke ton (DWT). De schepen waren gemiddeld 21 jaar oud. Het oudste was gebouwd in 1975, het nieuwste in 2001.

De vloot focuste vooral op activiteiten in Noord-Europa en in het Middellandse Zeegebied, alsook aan de Zwarte Zee, West-Afrika en de eilanden ten westen daarvan, Scandinavië en de Baltische Zee. Eind 2011 beschikte de Britse rederij nog over twee schepen, om een maand later nog een over te houden. Ook dat laatste is nu verkocht.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees