Bad Bank Fortis betaalt schulden versneld terug

Bad Bank Fortis betaalt schulden versneld terug

Foto: BELGA

Royal Park Investments (RPI), het vehikel waarin risicovolle kredieten van de vroegere Fortis Bank zijn ondergebracht, heeft in het afgelopen halfjaar goede resultaten geboekt en zit voor op schema met de terugbetaling van zijn schulden. Dat is goed nieuws voor de Belgische staat, die garanties gaf op een deel van de schuld van de 'bad bank'.

In de eerste helft van 2012 boekte RPI een winst voor belastingen van 137,6 miljoen euro, wat overeenkomt met een nettowinst van 101 miljoen euro.

Op 30 juni heeft RPI zijn zogenoemde super senior schuld van 5 miljard euro aan BNP Paribas Fortis terugbetaald. 'Dat was prioriteit nummer 1', zegt ceo Danny Frans. 'In 2009 werd gepland om dat bedrag in de loop van 2013 terug te betalen. We hebben dat nu tien maanden vroeger al gedaan.'

Goed nieuws voor Belgische staat

De topman is blij dat die stap nu achterwege is, want BNP Paribas Fortis eiste in ruil voor de lening een pand op alle activa van de 'bad bank'. Nu die vrijkomen, ontstaan voor RPI nieuwe opportuniteiten voor het ophalen van alternatieve financiering.

Bovendien zal RPI vanaf nu zijn senior schuld beginnen terugbetalen, waardoor ook het bedrag van de garantie gegeven door de Belgische staat zal verminderen. België geeft een waarborg op de circa 4,9 miljard euro die RPI heeft uitstaan via waardepapier in dollar. Daarnaast leende RPI ook 518 miljoen euro bij het Franse BNP Paribas. De ceo schat dat de senior schuld binnen 4,5 à 5 jaar terugbetaald kan zijn.

Schuldpapier in euro

Frans hoopt voorts dat de aandeelhouders van RPI, Ageas, de Belgische staat en BNP Paribas het licht op groen zetten voor de uitgifte van schuldpapier in euro. 'Europese investeerders begrijpen beter dat België niet Griekenland is', legt Frans uit. Amerikaanse investeerders eisten vorig jaar een stevige premie op leningen aan RPI, uit vrees voor de gevolgen van de eurocrisis.

RPI beheert een deel van de gestructureerde kredietenportefeuille van de vroegere Fortis Bank en heeft als voornaamste opdracht de risico's zoveel mogelijk te beperken en in te dekken, en daarnaast de recuperatiewaarde van de activa waar mogelijk te verhogen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees