Nokia verkoopt ontwikkelingsplatform Qt

Nokia verkoopt ontwikkelingsplatform Qt

Foto: AFP

Nokia heeft het platform om toepassingen voor smartphones te ontwikkelen niet meer nodig omdat het zijn toestellen tegenwoordig met het besturingssysteem van Microsoft uitrust.

De Finse gsm-producent Nokia heeft een akkoord bereikt met Digia, ook uit Finland, over de verkoop van zijn ontwikkelingsplatform Qt. Nokia kocht de technologie in 2008 zodat ontwikkelaars toepassingen zouden kunnen maken voor Symbian en MeeGo, de oude besturingssystemen voor de toestellen van de Finse producent.

Digia, gevestigd in Helsinki, kocht vorig jaar al onderdelen van Qt. Het is van plan Qt ook naar andere besturingssystemen te brengen, zoals Android, Apples iOs en Windows 8.

Digia neemt 125 werknemers over, zo blijkt uit een mededeling van Nokia. Een verkoopbedrag werd evenwel niet vrijgegeven.

Afhankelijk van Microsoft

Dat Nokia Qt van de hand doet, toont dat het bedrijf steeds meer afhankelijk wordt van Microsoft. De toestellen met Windows Phone als besturingssysteem moeten de dalende omzet rechttrekken. De smartphonemarkt wordt momenteel gedomineerd door de iPhone van Apple en toestellen met Googles besturingssysteem Android.

Beleggers lijken de deal met Digia wel te smaken. Het aandeel van Nokia klom donderdagnamiddag ruim 8 procent hoger, terwijl dat van Digia 10 procent hoger koerste.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees