Nederlandse beurswaakhond legt kredietverlener Ferratum dwangsom op

De kredietverlener Ferratum, die ook in België minileningen aan een hoge kost verstrekt, is sinds donderdag verplicht een dwangsom te betalen aan de Nederlandse beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het bedrijf voldoet vandaag niet aan de voorwaarden die AFM het bedrijf in mei oplegde.

De Nederlandse toezichthouder AFM vermoedt dat Ferratum, in Nederland ook wel bekend onder de naam 'Saldodipje', zonder verplichte vergunning zogeheten 'flitskredieten' heeft aangeboden aan consumenten.

Flitskredieten vallen in Nederland pas vanaf juni 2011 onder het toezicht van de AFM. Sindsdien neemt de toezichthouder aanbieders onder de loep en dwingt hen ertoe aan de voorschriften te voldoen. Elke dag dat Ferratum niet aan de opgelegde voorwaarden voldoet, loopt de dwangsom op met 4.000 euro tot een maximum van in totaal 80.000 euro.

Belgische website nog steeds online

Ferratum Nederland is niet te bereiken voor commentaar. Op de Nederlandse website van de groep staat te lezen dat er vooralsnog geen leningen meer verstrekt worden. 'Op dit moment werken we hard aan een alternatief model in Nederland'. Op de Belgische website is niets gewijzigd en kunnen minileningen nog steeds aangevraagd worden.

Half juni legde federaal minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) in de ministerraad een nieuwe wet voor die beperkte kredieten aan woekerrentes moet doen verdwijnen.

In ons land maken Ferratum en sectorgenoot PayDay.be gebruik van een uitzondering in de wetgeving op het consumentenkrediet om dergelijke minikredieten te verschaffen: leningen van 50 tot 200 euro voor een periode van amper een maand. De rente bedraagt 0 procent, maar de kosten bedragen tot 49,90 euro. Het contract voor dit soort lening wordt afgesloten via internet of sms. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees