Interieur

Op bezoek in een herenhoeve met rozentuin

Bijna dertig jaar woont Lies Vandenberghe al in hoeve De Loverlij. Het met water omwalde statige huis ligt aan het einde van een lange oprijlaan en is omringd door rozen en buxus. Het interieur, mét gastenkamers, straalt luxueuze rust uit.

Met het blote oog
Toen Lies zo'n twintig jaar geleden begon met de aanleg van haar tuin, had ze geen groots ontwerp in gedachten. 'Ik heb heel wat inspiratie opgedaan door boeken te lezen en andere tuinen te bezoeken. Stukje per stukje, kamer per kamer, ben ik begonnen met de aanleg. Ik heb niets afgemeten, maar heb alles op het zicht gedaan. Ik heb afstanden afgestapt, paaltjes in de grond geslagen, draden gespannen, volgens mijn gevoel.' Als je door de twee hectaren grote tuin kuiert, besef je welk titanenwerk één enkele vastberaden en energieke vrouw hier heeft verricht. Het snoei- en knipwerk lijkt eindeloos. 'Ik kom er niet meer toe om dagelijks uren in de tuin bezig te zijn, omdat ik nu ook heel wat tijd spendeer aan gasten ontvangen en de kamers onderhouden.' Ondertussen gaat Lies ook geen andere tuinen meer bezoeken. 'Bij thuiskomst zie ik dan enkel nog wat in mijn eigen tuin beter kan.'
Foto: Yvan De Saedeleer

Lies Vandenberghe is een gepassioneerde vrouw. 'Ik ben onrustig, ja, al zullen mensen dat niet vermoeden als ze naar het interieur van mijn huis kijken.' Dat huis is De Loverlij in het West-Vlaamse Snellegem, een gerestaureerde hoeve met gastenkamers en een tuin van twee hectare groot. De inrichting van het huis volgt helemaal de sfeer van de imposante rozentuin: rustgevend, rustiek en romantisch. 'Samen met mijn man had ik een slagerij in het nabijgelegen Jabbeke. Op een bepaald moment wilden we een boerderij, om runderen hormonenvrij te kweken. In 1978 hebben we deze boerderij gekocht, die roots heeft tot in de dertiende eeuw.' Het huis verkeerde in erg slechte staat, het koppel besliste dan ook om alles af te breken en opnieuw op te bouwen, op een aantal binnenmuren na.

'Voor de heropbouw zijn we op zoek gegaan naar oude materialen: balken, stenen, dakpannen, het is allemaal recuperatiemateriaal. We waren beiden heel dynamisch en mijn man was heel handig. Twaalf jaar heeft het geduurd voor het huis volledig af was.' De twee hectare grond die nu tuin zijn, waren vroeger weiland voor de natuurlijk gekweekte runderen.

'We hebben heel hard gewerkt en daardoor zijn we ook vrij vroeg met pensioen kunnen gaan.' Een tijdje nadat het koppel was gestopt met werken, gebeurde er iets tragisch. De man van Lies stapte uit het leven. 'In het begin voelde ik een grote onmacht. Een paar weken later was ik echter vooral kwaad. En toen heb ik mij op de tuin gestort. Ik heb putten gegraven, gezwoegd, fysiek uitputtend werk gedaan, zodat ik 's avonds doodop was en het verdriet niet de bovenhand kon nemen. Met kwaadheid kun je veel doen, verdriet haalt je energiepeil naar beneden.' En zo werd in de tuin wroeten therapie voor Lies. 'In de natuur bezig zijn heeft mijn immense verdriet draagbaar gemaakt. Daarom zeg ik: werk in de tuin als je het even niet ziet zitten.'

De liefde voor de roos is toevallig gekomen. 'Ik was achteraan het huis bezig een verwilderde haag aan het opruimen, toen ik plots de geur van een roos rook. Ik zag tussen de takken een zieke rozenplant. Aangezien het waarschijnlijk om een zeer oude roos ging, heb ik gezocht hoe ik hem kon genezen.' Lies kwam bij een gerenommeerde rozenkweker terecht, zag zijn ontelbare rozen bloeien en besliste haar tuin ook tot één grote ode aan de roos om te toveren. 'Sindsdien ben ik in de ban van de roos. Rozen zijn delicaat, maar tegelijk kom je niet zonder kleerscheuren uit een rozentuin buiten. Met een roos kun je de wereld veroveren. Mensen van overal komen mijn tuin bekijken.' Meer dan duizend soorten rozen staan er in de tuin van De Loverlij, die is onderverdeeld in 41 tuinkamers. Rozen onderhouden is niet zo eenvoudig, maar alles wat Lies er over weet, weet ze uit ervaring. 'Ik ben niet het type dat gemakkelijk luistert naar andere mensen, ik moet de dingen zelf ontdekken.' In de tuin werken is een dagelijkse bezigheid, die Lies alleen vervult. 'Ik kan niet lang stilzitten, ik heb graag veel om handen.'


Tips van de bewoonster
- Houd ook een grote tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk. Laat onkruid geen kans en verwijder het vanaf je iets ziet.
- Kies voor inheemse planten die in de omgeving passen. Palm- en olijfbomen horen hier niet thuis, ik heb er een hekel aan als mensen ze hier toch aanplanten.
- Vertrouw op je gevoel. Als je iets ziet en je vindt het mooi, koop het dan. Het is een teken dat het bij je past, en je vindt er wel een plekje voor.
www.loverlij.be
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees