Historisch Pijp- en Tabakmuseum viert twintigste verjaardag

Pijp- en Tabakmuseum laat langste sigaar restaureren

Pijp- en Tabakmuseum laat langste sigaar restaureren

Richard Thiron is conservator van het enige privé Pijp- en Tabakmuseum van België. Foto: sl

Sint-Niklaas -

Het Historisch Pijp- en ­Tabakmuseum in Sint­Niklaas viert zijn twintigste verjaardag met de komst van meter Margriet Hermans en peter Jaak ­Pijpen.

Wie over het museum praat, komt onvermijdelijk uit bij manusje-van-alles en conservator Richard Thiron.

Wat ooit begon in een pand aan jeugdhuis Den Eglantier aan het Sint-Nicolaasplein, is uitgegroeid tot een museum dat 2.000 bezoekers per jaar haalt.

‘Sinds we van het Sint-Nicolaasplein naar de Regentiestraat zijn verhuisd, is heel wat veranderd’, legt Thiron uit.

‘We hebben de clubactiviteiten en rookwedstrijden gestaakt en zijn naar een complete museumwerking overgestapt. Toen ik een ruimte op de eerste verdieping in de Regentiestraat huurde, trof ik ik hier een puinhoop aan. Samen met mijn zoon Tom heb ik hier de boel uitgemest en er een museum van gemaakt. Toen we later een ruimte op de gelijkvloerse verdieping konden aankopen, hadden we in totaal de beschikking over 200 vierkante meter museumoppervlakte voor 10.000 pijpen, tabakspotten, boeken, sigaren en allerlei attributen die met roken te maken hebben.’

Ooit telde ons land zeven pijp- en tabakmusea, nu blijven alleen nog Wervik in West-Vlaanderen en Sint-Niklaas over. Thiron haalde al eens het wereldkampioenschap pijproken naar Sint-Niklaas. Het rookverbod in de horeca betekende het versnelde einde van dergelijk evenement.

Er is ook nog de langste sigaar ter wereld. ‘Die ligt in onze hal en is 6,40 meter lang’, zegt Thiron. ‘We gaan die in het najaar nog eens vakkundig laten restaureren, want die sigaar is uniek. Dit museum is mijn levenswerk. Ik doe de eventuele verbouwingen, ik poets, verzorg de rondleidingen... Makkelijk is het niet, want je werkt telkens een eigen idee uit dat bij de mensen in de smaak moet vallen. In december hebben we bijvoorbeeld een themamaand rond roken tijdens de Eerste Wereldoorlog.’

De twintigste verjaardag krijgt een leuk cachet.

Margriet Hermans en Jaak Pijpen worden vandaag zaterdag om 14 uur met een Amerikaanse auto opgehaald aan Zwijgershoek en naar het museum gebracht.

De dag nadien is er open dag.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio