Niet echt een structureel probleem

Tien procent van handelspanden in centrum staat leeg

Tien procent van handelspanden in centrum staat leeg

Jan Guillemont en Katrien Desomer voor een leegstaand handelspand. Foto: pli

Ieper -

Momenteel staan dertig handelspanden leeg in het centrum van Ieper, ongeveer tien procent. Zelfstandigenorganisatie Unizo wijt de leegstand aan de hoge huurprijzen.

In de voorbije drie maanden zijn heel wat handelspanden leeg komen te staan. Volgens Unizo heeft dat te maken met de hoge huurprijzen in Ieper. 

Jan Guillemont van het Centrummanagement panikeert niet. ‘We spreken van een ‘gezonde leegstand’ als er 5 tot 6 procent van de winkels leegstaan. Dat biedt mogelijkheden voor verhuizingen en voor eventueel nieuwe kandidaten. Een leegstand van 15 tot 20 panden is dus niet slecht. Nu zijn het er tijdelijk iets meer. Maar dat vormt niet echt een probleem.’

Ook schepen voor Lokale Economie Katrien Desomer (CD&V) relativeert. ‘De huurprijzen liggen in Ieper niet hoger dan het gemiddelde van vergelijkbare steden.’ De schepen bevestigt dat er de jongste maanden veel zaken vrij zijn gekomen in de Ieperse binnenstad. ‘Er is ook nogal wat verloop en verhuis. De leegstand is een tijdelijk fenomeen. We volgen het op en zien het in de goede richting evolueren.’

Er is in Ieper wel nood aan grotere panden voor een aantal winkelketens. Daar kan het project van de Meersen een oplossing voor bieden. ‘Er is heel wat belangstelling voor De Meersen. Negen geïnteresseerden hebben het bestek opgevraagd. Maar dat wordt iets voor de volgende legislatuur’, zegt schepen Desomer. Ook de eventuele oprichting van een handelspandenfonds zoals in Ronse, is een mogelijkheid. ‘Maar ook dat zal tijdens de volgende legislatuur moeten bekeken worden. Ik ben het idee wel genegen’, zegt Desomer.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio