Expert vindt dat Belgische nucleaire controle faalt

‘Eén scheurtje is niet gevaarlijk. Maar in Doel vonden we er véél'

‘Eén scheurtje is niet gevaarlijk. Maar in Doel vonden we er véél'

Foto: AFP

DOEL -

‘De Belgische nucleaire controle faalt, als blijkt dat problemen aan een kerncentrale jarenlang onopgemerkt blijven', zo zegt kernenergiespecialist Mycle Schneider, een internationale autoriteit. Ondertussen betwijfelt het FANC hardop of Doel 3 ooit nog opnieuw wordt opgestart, met alle gevolgen van dien voor onze energiebevoorrading.

Schneider baseert zich voor zijn zware uithaal op informatie die Electrabel en ook het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, vrijgaven omtrent de ontdekte scheurtjes in het reactorvat van Doel 3, in 1982 geïnstalleerd.

Die ontdekking van enkele weken geleden is immers het gevolg van een nieuwe inspectiemethode met ultrasone meettechnieken, dit jaar voor de eerste keer toegepast. ‘Dat men nu pas zo'n riskant mankement ziet, kan absoluut niet en toont aan dat het niveau van de controles serieus naar omhoog moet', zegt Schneider, die stelt dat de ontdekte materiaalproblemen allesbehalve onschuldig zijn. ‘Omdat het vat onder hoge druk komt te staan, kunnen de scheurtjes ertoe leiden dat het vat breekt.'

Ook Groen-Kamerlid Kristof Calvo verwijt zowel Electrabel als het FANC dat ze onvoldoende strenge controles uitvoeren. ‘In de ons omringende landen, bijvoorbeeld in Frankrijk, wordt al jaren met ultrasone technieken gewerkt om scheurtjes in reactorvaten op te sporen', zegt Calvo.

Bijzonder streng

Het FANC verdedigde zich gisteren: ‘De ontdekking van de scheurtjes in het reactorvat van Doel 3 bewijst net dat de controles werken. We treden bovendien meteen bijzonder streng op', beklemtoonde FANC-woordvoerster Karina De Beule.

Doel 3, goed voor een productie van 1.000 megawatt, blijft immers gedoofd tot er een ‘totaal bevredigende oplossing is gevonden', zei FANC-directeur Willy De Roovere gisteren op de RTBF. Hij klonk redelijk sceptisch over een eventuele nieuwe opstart voor Doel 3. ‘Een scheurtje is niet gevaarlijk. Maar in Doel 3 hebben we toch wel veel scheuren gevonden.' Een beslissing hierover wordt pas begin september verwacht.

Opmerkelijk: het FANC en uitbater Electrabel zijn druk op zoek naar de originele plannen van het bewuste reactorvat, in de jaren 70 gesmeed door het Nederlandse bedrijf Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. ‘Vermits dat bedrijf ondertussen niet meer bestaat, wordt dat geen eenvoudige klus', meent De Roovere.

Staalleverancier

Al nuanceerde het FANC later op de dag: ‘De plannen zijn wel degelijk in het bezit van uitbater Electrabel. Wat wij nu zoeken, zijn alle mogelijke details over het productieproces van dit bewuste vat. Met welke machines is het gebouwd, wie was de leverancier van het staal, enzovoort', aldus nog De Beule.

Dat de scheurtjes sowieso tot een sluiting van Doel 3 zullen leiden, is volgens specialisten overigens vooruitlopen op de feiten. In het reactorvat van de kerncentrale in het Zwitserse Mühleberg zijn in 1990 ook scheurtjes ontdekt. De centrale is vandaag nog altijd in gebruik.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees