Europa heeft beslist: chocolade is gezond

© shutterstock

Europa heeft officieel beslist dat tien gram donkere chocolade per dag eten goed is voor de bloedsomloop. Consumentenorganisatie Foodwatch protesteerde daar gisteren tegen. ‘Straks zetten ze nog op een Magnum dat hij goed is voor de bloeddruk.'

(bm)

Chocoladeproducent Barry-Callebaut heeft een grote overwinning behaald in Europa. Het EFSA, het wetenschappelijke orgaan van de Europese Commissie, bevestigt dat chocolade eten goed is voor de bloedsomloop. Barry-Callebaut heeft dit met talloze studies willen aantonen en het EFSA geeft haar nu gelijk. Als nu ook nog de Europese Commissie het advies van het EFSA volgt, mag dat dus straks op de chocoladerepen staan. En dat is opmerkelijk, want eerder heeft het EFSA allerlei gezondheidsclaims als onbewezen beschouwd van pakweg probiotica in yoghurt of groene thee.

De Zwitsers-Belgische chocoladeproducent kwam daarvoor met een reeks studies die aantonen dat wie dagelijks chocolade eet minder kans maakt op hartaanvallen en allerlei vaatziektes. Dat komt door de zogenaamde flavonoïden: die verwijden de bloedvaten. Het zijn trouwens diezelfde flavonoïden die maken dat groene thee en rode wijn ook effectief zijn tegen hartkwalen.

In lichtere chocolade blijft van die flavonoïden niets over. Maar Barry-Callebaut heeft het EFSA ervan kunnen overtuigen dat bij de productie van donkere chocolade, zoals die in Wieze gebeurt, die flavonoïden wel blijven zitten. Wie er 10gram per dag van eet, een klein stukje dus, heeft genoeg voor dit gezondheidsbevorderend effect.

De chocolade van Barry-Callebaut wordt vooral door andere producenten van snoep, pralines, enzovoort gebruikt. De invloedrijke Nederlands-Duitse consumentenorganisatie Foodwatch vreest nu dat op allerlei snoep gaat staan dat het goed is voor de gezondheid. ‘Want nergens in die studies is onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn van meer dan 10gram donkere chocolade per dag eten.'

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie