Europese nucleaire regulatoren komen naar België voor uitleg

Europese nucleaire regulatoren komen naar België voor uitleg

Foto: AFP

De nucleaire regulatoren van de EU-landen zullen op 16 augustus in Brussel bijeenkomen. Op de agenda staat de veiligheid van de kerncentrales. De aanleiding is de technische controle van reactor drie in Doel, die mogelijke scheurtjes in het reactorvat aan het licht bracht.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zal tijdens de bijeenkomst een update geven over de tests die worden uitgevoerd op Doel 3, zo verklaarde een verantwoordelijke van de Spaanse nucleaire regulator.

Het reactorvat in Doel werd geleverd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Dat bedrijf leverde ook reactorvaten aan Tihange 2 en aan kerncentrales in zowel Europa als in de VS en Argentinië. 

Groenen manen aan tot spoed

Groen en Ecolo hebben inmiddels opgeroepen tot een snelle samenkomst van de parlementaire subcommissie Nucleaire Veiligheid. De groenen willen dat zowel het FANC als de bevoegde minister Joëlle Milquet (CDH) tekst en uitleg komen geven in het parlement.

Volgens commissievoorzitter Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) heeft zo’n vergadering voorlopig 'weinig zin' omdat het nog wachten is op het rapport van het FANC. 'We hebben een onafhankelijke regulator en toezichthouder. Laat ons dus wachten op de analyses van het FANC en in functie daarvan beslissen of de commissie samenkomt', zegt Schiltz.

Dat de scheurtjes in het reactorvat van Doel 3 lange tijd niet zijn opgemerkt, roept bij Groen en Ecolo heel wat vragen op. Groen-Kamerlid Kristof Calvo zet ook vraagtekens bij de timing van de bekendmaking van het FANC. Volgens hem heeft het FANC de problemen al in juni opgemerkt, maar 'lijkt het erop' dat de bekendmaking bewust werd uitgesteld tot na de regeringsbeslissing over de kernuitstap (4 juli).
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees