Omstreden Reve-biografie komt toch uit

Omstreden Reve-biografie komt toch uit

Gerard Reve en Joop Schafthuizen in hun woning in Machelen-aan-de-Leie in 1998. Foto: © Theo Audenaerd

Uitgeverij Van Oorschot heeft besloten het derde deel van een omstreden biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006) toch in het najaar uit te brengen. De uitgever wil de uitkomst niet afwachten van de uitkomst van een langdurige bodemprocedure die Reves levenspartner Joop Schafthuizen heeft aangekondigd.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in juni dat de biografie mag verschijnen. Daarop besloot Joop Schafthuizen echter de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen. 'Gezien de grote zorgvuldigheid waarmee de uitspraak van het hof tot stand is gekomen, zien auteur en uitgever een nieuw rechterlijk oordeel met vertrouwen tegemoet', aldus Van Oorschot vrijdag.

Schafthuizen, die de laatste 30 jaar de partner van Reve was, vindt de inhoud van het derde deel te kwetsend. Het zou het beeld oproepen dat het leven van de twee alleen maar draaide om erotiek, drank en geld.

Uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas stellen echter dat Schafthuizen toestemming heeft gegeven tot publicatie van het derde deel. Het hof gaf hen hierin gelijk.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees