Groot-Brittanië gaat Syrische rebellen openlijk steunen

Groot-Brittannië trekt zo'n 6,3 miljoen euro uit om de rebellen in Syrië te steunen in hun strijd tegen de regering in Damascus. Net als bij de Verenigde Staten bestaat die steun uit zogenaamde 'niet-dodelijke hulp'. De Britten eisen al maanden dat de Syrische president Bashar al-Assad opstapt.

Volgens Brits minister van Buitenlandse Zaken William Hague bestaat de steun uit radio- en communicatietechniek, medicijnen en gevechtstenues, goed voor vijf miljoen pond. Dat houdt volgens Hague niet in dat Londen partij kiest in de tot een regionale oorlog uitdeinende Syrische burgeroorlog.

De oppositie in Syrië bestaat niet alleen uit Syriërs, maar ook uit jihadi’s en salafisten uit zowat alle soennitische landen in de Arabische wereld. Omdat ook al-Qaida en aanverwanten aan de kant van de rebellen vechten, maakte Hague duidelijk dat de Britse hulp bestemd is voor 'ongewapende oppositiegroepen, mensenrechtenactivisten en burgers'.

Ook Washington maakte eerder al duidelijk dat naar best vermogen wordt nagegaan dat de Amerikaanse non-lethal hulp aan 'de rebellen' niet in handen valt van terreurorganisaties en/of fundamentalistische islamisten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees