De autoriteiten in Spanje kondigden wegens een hittegolf voor delen van het land de hoogste alarmfase af. In de omgeving van Córdoba in Zuid-Spanje worden vrijdag toptemperaturen van 45 graden verwacht. In steden als Madrid, Sevilla, Badajoz of Zaragoza zou het kwik tot 42 graden klimmen. De weerdienst gaf aan verschillende provincies in het centrum en het zuiden van het land de "alarmfase rood".

De hitte betekent ook een extreem hoog gevaar op bosbranden. Het risico wordt nog vergroot doordat het al de hele zomer in Spanje tot nog toe ongewoon droog was. In de omgeving van Cuenca ten oosten van Madrid bestrijden de blusploegen een brand, die 300 hectare bos en struikgewas verwoestte. Volgens de meteorologen zal de hittegolf, die door een front van hete lucht uit Afrika wordt veroorzaakt, vrijdag haar hoogtepunt bereiken.

Donderdag werden in Córdoba meer dan 42 en in Madrid meer dan 40 graden gemeten.

Portugal

Bij bosbranden in Portugal kwam een brandweerman om. De 53-jarige pompier raakte donderdag bij Figueiró dos Vinhos 200 kilometer ten noorden van Lissabon in zijn voertuig door de vlammen ingesloten, aldus de media vrijdag onder aanhaling van de civiele bescherming. Vrijdag woedde volgens de autoriteiten nog een bosbrand in de noordoostelijke gemeente Algoso op 30 kilometer van de Spaanse grens. Tegen eind juli hadden de branden in Portugal volgens officiële cijfers ruim 67.000 hectare bos verwoest. Dat is nu al driemaal zoveel als vorig jaar.

Griekenland

In Griekenland konden brandweer en blusvliegtuigen vrijdag verschillende branden in het noorden en zuiden van het land deels onder controle brengen. De vlammen op het schiereiland Chalkidiki bedreigden volgens de brandweer geen bewoonde gebieden meer.

Het vuur heeft daar sinds woensdag naar schattingen van de autoriteiten 300 hectare bos en landbouwgronden vernield. De brand was woensdag in het kloostergebied rond de berg Athos door een nog ongekende oorzaak uitgebroken. De politie is op zoek naar een man die ermee had gedreigd brand te stichten, als hij geen werk kreeg in de regio, aldus de openbare omroep NET.

Een andere grote brand op het schiereiland Peloponnesos is blijkbaar onder controle. Daar werden dinsdag en woensdag zeven mensen verwond. Een man werd opgepakt. Hij zou de brand uitgelokt hebben, toen hij een nog brandende sigaret wegwierp in verdord gras, meldde de televisie. Het gevaar op bosbranden blijft wegens de extreme droogte zeer hoog, waarschuwde de weerdienst.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees