Verdrievoudiging aantal 'buddies' in geestelijke gezondheidszorg

Verdrievoudiging aantal 'buddies' in geestelijke gezondheidszorg

Jo Vandeurzen Foto: BDW

Op drie jaar tijd is het aantal psychiatrische patiënten dat in Vlaanderen begeleid wordt door een 'buddy' verdrievoudigd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een schriftelijke vraag van Ulla Werbrouck (LDD).

Een 'buddy' is een vrijwilliger die de vaak sociaal geïsoleerde patiënt regelmatig ontmoet. Op 1 september 2008 kregen 76 personen begeleiding van zo'n vrijwilliger, op 1 december 2011 was dat aantal gestegen tot 200.

Het project werd 13 jaar geleden in Gent opgestart door het Centrum Geestelijk Gezondheidszorg (CGG) Eclips. Het centrum kreeg in 2007 een Vlaamse subsidie om het principe ingang te doen vinden in de andere CGG in Vlaanderen en Brussel.

Eind 2011 werd de werking structureel ingebed in de werkingen van de centra. Sindsdien is er in de werkingsgebieden van elk van de 13 CGG minstens één buddyprojectmedewerker actief.

'Geen project meer'

'Het hele grondgebied is nu op structurele basis verzekerd van financiering en voortbestaan', aldus Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen. 'Het is nu geen project meer, maar een reguliere taak van de CGG.'

'We streven in eerste instantie naar 20 begeleidingen per werkingsgebied', aldus nog Vandeurzen 'een totaal van 260 in heel Vlaanderen'. De betrokken CGG worden daartoe aangespoord door een besluit van de Vlaamse regering.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees