2 miljard euro zwart geld aangegeven

Sinds de invoering in 2006 van het systeem om zwart geld legaal wit te wassen, is in België al bijna 2miljard euro boven water gekomen. Dat blijkt uit cijfers van de zogenaamde Rulingdienst, die de regularisatieaanvragen verwerkt. Vooral 2010 en 2011 waren topjaren, met een totaalbedrag van zo'n 1,1miljard euro die werd aangegeven. Reden daarvoor was de opheffing van het bankgeheim in juli vorig jaar, waardoor de schrik er bij de fiscale zondaars goed in zit. Belastingcontroleurs kunnen sindsdien immers veel makkelijker bankrekeningen controleren bij aanwijzingen van fraude. De eerste 7maanden van dit jaar ontving de Rulingdienst nog maar een 700-tal aanvragen, goed voor net geen 120 miljoen euro.

Sinds deze fiscale regularisatie in 2006 werd ingevoerd, bracht dat de schatkist in bijna zeven jaar ook nog eens ruim 500 miljoen euro op. Want de operatie gebeurt immers niet gratis. De fiscale zondaars moeten de verschuldigde belasting betalen, plus een boete. Het gemiddelde belastingtarief bedraagt 28procent.

De eenmalige fiscale amnestie die in 2004 werd georganiseerd, was een pak voordeliger. Toen kon zwart geld witgewassen worden tegen een boetetarief van 6 of 9 procent. In één jaar bracht dat 500 miljoen euro op.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees