Arctisch zee-ijs smelt nog sneller dan voorspeld

Arctisch zee-ijs smelt nog sneller dan voorspeld

Foto: © Alaska Stock/Corbis

Het zee-ijs op de Noordpool smelt nog sneller dan gedacht. Dat blijkt uit nieuwe beelden die zijn gemaakt door een speciale satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Wetenschappers vrezen grote gevolgen voor het klimaat, want het ijsverlies zou de opwarming van de aarde sterk kunnen versnellen.

De eerste beelden van de CryoSat-2-satelliet tonen dat er vergeleken met vorige zomer dit jaar 900 kubieke kilometer minder ijs is op de Noordpool. Dat betekent dat maar liefst 50 procent meer ijs weg is, dan eerder werd voorspeld door wetenschappers, schrijft de Britse krant The Guardian.

De snellere zomerse dooi wordt nu pas opgemerkt, omdat we vroeger enkel de oppervlakte van de ijsvlakte op de Noordpool konden meten. Met de nieuwe satelliet - die in 2010 door de ESA vanuit Kazachstan werd gelanceerd - kan nu ook de dikte van het Noordpoolijs worden gemeten.

'Voor CryoSat zagen we dat de oppervlakte van het ijs snel achteruitging. Nu zien we dat het ook veel dunner is dan vroeger', vertelt professor Seymour Laxon van de Londense universiteit die de gegevens analyseert. Waar het ijs eerder 6 meter dik was, is dat nog nu amper 3 meter.

Grote boosdoener: de klimaatverandering. 'Als het aan deze vaart doorgaat, zou de Noordelijke IJszee over tien jaar helemaal ijsvrij kunnen zijn in de zomer, met verregaande gevolgen voor de natuur', aldus nog Laxon. Zonder die immense witte ijsoppervlakte die het zonlicht terugkaatst in de ruimte, zal de Arctische regio nog meer opwarmen dan nu al het geval is. Daardoor stijgt de temperatuur van het zeewater en kunnen de methaanvoorraden op de bodem van de oceaan - die daar 'bevroren' bewaard worden - smelten, verdampen, in de atmosfeer terechtkomen en de opwarming van de aarde nog meer stimuleren. Methaangas is immers een broeikasgas dat 25 keer krachtiger dan CO{+2} de opwarming van de aarde stimuleert.

Nog meer slecht nieuws: volgens een prognose van de Hamburgse universiteit zal de ijslaag op de Noordpool volgende maand naar een historisch laagterecord gaan. Jaarlijks bereikt de arctische ijsvlakte in september haar kleinste oppervlak. Met 4,1 miljoen vierkante kilometer zal de ijsvlakte onder het huidige laagterecord van 2007 blijven, toen was er nog 4,3 miljoen vierkante kilometer overblijvend ijs.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees