Jonathan Vaughters geeft dopinggebruik als renner toe

Jonathan Vaughters geeft dopinggebruik als renner toe

Foto: AP

De Amerikaan Jonathan Vaughters, momenteel teammanager van Garmin-Sharp, heeft zaterdag in de New York Times toegegeven dat hij als renner doping heeft gebruikt. 'Ik moest kiezen tussen mijn droom opgeven of valsspelen. Ik koos ervoor om te liegen', aldus Vaughters, die zich naar eigen zeggen altijd schuldig heeft gevoeld over de keuze die hij uiteindelijk maakte. 'Ik haatte het, maar ik was ambitieus.'

'Het schuldgevoel dat ik had, leidde me ertoe om te stoppen met koersen en een professioneel wielerteam te beginnen' waar die keuze niet moest gemaakt worden, gaat Vaughters door. Die keuze werd weggenomen voor zijn renners 'door strenge tests en een culturele verschuiving die de nadruk legde op proper koersen in plaats van winnen.'

Vaughters vertelt verder dat het in de jaren '90 en het begin van deze eeuw makkelijk was om de dopingregels te omzeilen. 'Bij het bekijken van de Olympische Spelen de voorbije twee weken was ik een beetje jaloers, omdat ik weet dat er sinds mijn periode als sporter enorme stappen zijn gezet door velen om doping uit sport te weren. Atleten hebben nu de wetenschap en het vertrouwen dat een wedstrijd proper kan worden gewonnen', aldus de Amerikaan, die zijn eigen dopinggebruik wijt aan de heersende cultuur en de lakse dopingcontroles in zijn tijd.

Vaughters pleit voor het voortzetten van de dopingstrijd, zodat atleten 'een eerlijke kans hebben wanneer ze proper in competitie uitkomen.' De Amerikaan was profrenner van 1994 tot 2003 en won onder meer twee ritten in de Dauphiné Libéré.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.