Tunnel van Krüger Center tot Ledeganck wordt weer opgediept

Eeklotegendering wil tunnel opnieuw op agenda

Eeklotegendering wil tunnel opnieuw op agenda

Het comité wil hier aan Krüger graag een tunnel. Foto: © Michel Wijne

Eeklo -

Het comité Eeklotegendering wil een tunnel van Krüger tot Ledeganck als alternatief voor een zuidelijke Ringontsluiting. Nu Maastricht soortgelijke plannen heeft, rakelt het comité het 'verzonken alternatief' terug op.

Het comité Eeklotegendering diept, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, hun tunnelalternatief in Eeklo-centrum opnieuw op. Meer zelfs, het comité refereert aan de plannen van de Nederlandse grensstad Maastricht waar men, om het drukke verkeer leefbaar te houden voor de stad, van plan is om... tunnels te graven. ‘Maastricht wil tunnels door de stad aanleggen om de leefkwaliteit van de bewoners te verbeteren en het intern verkeer te scheiden van het doorgaande. Boven de tunnel is veel plaats voor groene rustplaatsen, fiets- en voetpaden’, zegt comité-woordvoerder Guido Steenkiste.

Het Maastrichtse plan maakt volgens het comité hun ‘verzonken oplossing’ plots weer actueel: het comité had voorgesteld om een sleuf te graven tussen het Krüger Center en het kruispunt Ledeganck met een ondergrondse garage onder de Markt. Die sleuf zou gedeeltelijk open zijn en gedeeltelijk gesloten, waardoor een bovenruimte ontstaat die Eeklo de kans zou geven een aangenaam, veilig en leefbaar centrum te ontwikkelen. Dit alternatief werd al snel verworpen omwille van de kostprijs en men blijft geloven in een zuidelijke Ringontsluiting in de buurt van Het Leen. Dat noopte het comité om tot bij de Raad van State te gaan aankloppen met hun bezwaren.

Het comité Eeklotegendering hoopt dat de verzonken oplossing nu wel eens grondig bekeken wordt. Het Agentschap voor Natuur en Bos organiseert alvast in september een studiedag in Maastricht om het ‘meest groene infrastructuurproject van de Benelux’ te gaan bekijken. ‘Het zou (toekomstige) bestuurders misschien op andere gedachten kunnen brengen’, zegt Guido Steenkiste fijntjes. ‘Het comité zou er zelfs toe kunnen verleid worden om haar procedure bij de Raad van State stop te zetten als Eeklo een alternatief zoekt voor de Ring.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio