Evenement trekt ook heel wat verblijfstoeristen aan

Boekenliefhebbers blijven Damme trouw

Boekenliefhebbers blijven Damme trouw

Het boekenevenement blijf populair in Damme.

Damme -

Na vijftien jaar zakken nog altijd heel wat boekenliefhebbers af naar het Uilenspiegelstadje Damme dat in 1997 uitgeroepen werd als boekenstad. De maandelijkse boekenmarkten zijn bij de liefhebbers intussen een begrip geworden.

In Damme worden de komende dagen nog heel wat boekenliefhebbers verwacht voor Damme Boeken Zoeken, een evenement dat al aan zijn dertiende editie toe is. De organisatie is in handen van de toeristische dienst van Damme die 42 standhouders heeft aangetrokken voor de vijfdaagse boekenmarkt.

‘Na vijftien jaar blijven onze maandelijkse boekenmarkten populair’, vertelt Bert Van Haecke, directeur Toerisme van Damme. Hij onderstreept dat de boekenmarkten en boekenmarktconcerten ook verblijfstoeristen aantrekken. Die verblijven vaak in de vakantiewoningen in de streek.

‘De boekenliefhebbers komen nog massaal af om te snuisteren in het mooie aanbod’, luidt het. ‘Heel wat boeken gaan over de geschiedenis van deze streek. Er komen ook steevast een aantal kleinere uitgeverijen lang, meestal met unieke boeken.’

Minder boekenwinkels

Het aantal boekenwinkels in Damme is de voorbije jaren verminderd van tien naar zeven, maar dat heeft naar verluidt vooral te maken met de crisis op de boekenmarkt. ‘Meer en meer boeken worden via het internet gekocht’, zegt Van Haecke nog.

Rita Caerels van boekhandel Napoleon is intussen al vijf jaar bezig met haar boekhandel langs de Damse Vaart. ‘Je hoort mij niet klagen’, zegt ze. ‘In de zomer, wanneer wij buiten staan op de Markt, is de verkoop veel beter in vergelijking met de wintermaanden. Dan worden de boekenmarkten in de Stadshallen gehouden.’

Nancy Scheldeman uit Oostende zakte vrijdagnamiddag al af naar Damme waar haar man Bruno Baeckelandt een maandelijkse deelnemer is aan de boekenmarkten.

‘Deze boekenmarkt is uiteraard de beste met de vrije dag op 15 augustus wanneer het ook Cruydenwydinghe is in Damme’, vindt de vrouw. 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio