Gemeente plaatst borden en vraagt respect

Boomgaard La Motte opnieuw kaalgeplukt

Boomgaard La Motte opnieuw kaalgeplukt

De boomgaard van Kasteel La Motte: veel bomen, weinig fruit. Foto: ssj

Sint-Ulriks-Kapelle -

Voor het tweede jaar op rij is de boomgaard van Kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle kaalgeplukt. De gemeente is het beu en neemt maatregelen.

Wie een stukje fruit wil plikken in de boomgaard van Kasteel La Motte in de Dilbeekse deelgemeente Sint-Ulriks-Kapelle, is eraan voor de moeite.

De gemeente besliste in de jaren tachtig om het kasteel en het park over te nemen. Kasteel en park werden kort daarop een beschermd dorpsgezicht. Eind 1993 werd de boomgaard aangeplant in het park.

De boomgaard is 2 hectare groot en telt liefst 105 fruitbomen: 45 appelbomen, 47 pruimenbomen, 22 perenbomen en 11 kersenbomen.

Respect

Aan de ingang staat te lezen dat de boomgaard vrij toegankelijk is ‘mits het nodige respect voor de dieren en de bomen.’

Respect voor de bomen is ver te zoeken want ze staan erbij zonder fruit.

‘De jongste twee jaar stelde de gemeente vast dat iemand - of een firma - alle appels en peren in één keer plukt in de boomgaard van La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle’, zegt burgemeester Stefaan Platteau (Open VLD).

‘Met plukkorven en ladders komt men in groep alles halen. Het is best mogelijk dat die mensen of die firma de vruchten verwerken tot sap. Hierdoor hebben wandelaars, bezoekers en de schoolkinderen van La Motte geen kans meer om een vrucht te plukken in de boomgaard. En het is net de bedoeling om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van het gezonde en lekkere fruit in de boomgaard.’

Om die kaalpluk tegen te gaan, afficheert het schepencollege aan alle ingangen van de boomgaard de te volgen regels. In grote hoeveelheden plukkenis niet toegelaten zonder voorafgaande toelating van het gemeentebestuur.

Wie zich daar toch aan bezondigt, riskeert een boete.

Meerdere vruchten plukken is voor het gemeentebestuur geen probleem, maar wel op voorwaarde dat de plukker er voldoende laat hangen voor andere bezoekers.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio