Van bisschop naar verstoteling

Een overzicht van de zaak-Vangheluwe:

19-20 april 2010: 's Nachts stuurt de familie van een neefje van Roger Vangheluwe een mail naar de Belgische bisschoppen om hen in te lichten dat Vangheluwe zijn neefje jarenlang seksueel heeft misbruikt toen hij minderjarig was.

23 april 2010: Roger Vangheluwe bekent het misbruik en neemt ontslag als bisschop van Brugge. Hij trekt zich terug 'in het verborgene'.

Augustus 2010: De neef van Vangheluwe dient een klacht wegens verkrachting en aanranding in bij onderzoeksrechter Wim De Troy (foto) van het Brusselse parket. De Troy leidt Operatie Kelk, een onderzoek naar een mogelijke doofpotoperatie van seksueel misbruik binnen de Kerk. Daardoor komt het Brugse opsporingsonderzoek naar dezelfde feiten voorlopig stil te liggen.

14 april 2011: Roger Vangheluwe spreekt in een interview met VT4 openhartig over het misbruik van zijn neefje. Hij onthult dat hij nog een tweede neefje misbruikt heeft. Toch blijft hij erbij dat hij geen pedofiel is. De Brugse procureur Jean-Marie Berkvens (foto) deelt mee dat zijn parket van dat tweede misbruik al op de hoogte was, maar de feiten zijn verjaard, net als voor het eerste misbruik.

30 april 2011: Procureur Berkvens zegt dat hij in de nasleep van het tv-interview opnieuw mails en brieven gekregen heeft over vermeend seksueel misbruik. Het Brugse onderzoek, dat nog maar pas was afgesloten, wordt heel even opnieuw geopend. Niet voor lang.

Sinds september 2011 is niet meer geweten waar Roger Vangheluwe is ondergedoken. Na zijn ontslag trok hij zich even terug bij de trappisten van Westvleteren. Daarna bleek hij een onderkomen te hebben gevonden in een abdij in de Franse Loirestreek. Maar ook daar is hij vertrokken.

Vandaag: In Brussel loopt nog altijd een onderzoek naar mogelijk schuldig verzuim van kerkelijke gezagdragers die gevallen van seksueel misbruik stil zouden gehouden hebben. Onder die gezagdragers mogelijk ook Roger Vangheluwe.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees