Draeckenieren willen hem postuum ere-opperdraeck maken

Aalst verliest monument met Odilon Mortier

Aalst verliest monument met Odilon Mortier

Odilon Mortier drukte zijn stempel op carnaval. Foto: Photo News

AALST -

De stad Aalst neemt afscheid van Odilon Mortier (81). De man die nationaal bekend werd voor zijn rol in De Kotmadam, wordt in de ajuinenstad vooral gezien als carnavalist en opperdraeck.

Odilon Mortier zal in de stad altijd herinnerd worden als de man van het emotionele Aalsterse liedje ‘Men ienig Oiljst’. Het voorbije carnaval werd het nog door de carnavalszender Ajoin Music uitgeroepen tot het beste lied. De waardering voor de figuur Odilon Mortier is groot, zeker bij zijn vriend Kamiel Sergant. ‘Hij wist dat hij ging sterven, ik had enkele weken geleden nog een babbel met hem. Hij had veel last met ademhalen en zei me toen al: Kamiel, het is gedaan. Zijn vrouw Simonne plaatste hij op een pedestal. Odilon heeft een schoon leven gehad en is vertrokken in vrede.’

Ook Karel De Naeyer van de Draeckenieren kende hem goed. ‘Ik ken hem al tientallen jaren, uit de periode van de handelsfoor in de Keizershallen. Odilon was ook voorzitter van het feestcomité. Maar de persoon Odilon leerde ik maar het jongste jaar kennen, toen ik hem steeds ging oppikken met de wagen om naar de bijeenkomsten van de Draeckenieren te gaan. Onze gesprekken in de auto waren toen speciaal’, getuigt hij.

Karel De Naeyer gaat op vraag van de familie ook het in memoriam schrijven dat zal worden voorgelezen in Lochristi.

‘De crematie is op zaterdag maar het afscheid op het kerkhof van Aalst kan pas op maandag om halftwaalf.’

De Naeyer sprak Odilon vorige week nog. ‘Ik had opnieuw het gerucht opgevangen dat hij overleden was. Daarom belde ik hem dan maar. Hij reageerde met een vloek en de woorden Wie strooit dat nu weer rond ? Toch wist hij dat het niet lang eer zou duren. Zo vroeg hij of hij ere-opperdraeck zou kunnen worden. Ik bevestigde, alleen jammer dat hij het niet meer zelf zal meemaken’.

Het gezelschap de Draeckenieren zorgt voor een ludieke noot bij carnaval. Odilon Mortier was er fier op daar deel van uit te maken.

Ook voorzitter van het Feestcomité Nicole Ringoir kende Odilon goed. ‘Ik volgde hem op als voorzitter van het feest­comité, hij heeft echt zijn stempel gedrukt op carnaval. Hij schreef voor mij in 1972 het liedje waarmee ik tot bloemenfee werd gekozen. Ik zal me hem herinneren als de man die tijdens een vergadering een liedje bedacht inclusief melodie.’

Nicole Ringoir wist dat Odilon ziek was, want dit jaar haakte hij al wegens gezondheidsproblemen af voor de raadszitting op carnavals­zaterdag.

Wie zijn medeleven wil betuigen bij het overlijden van Odilon Mortier, kan het rouwregister tekenen dat de stad opende. Het rouwregister ligt in de inkomhal van het onthaalcomplex aan het Keizers­plein 21b. Het rouwregister kan worden getekend tot en met zaterdag 18 augustus alle dagen, ook woensdag 15 augustus, van 8.30 tot 19 uur. Bij het register ligt de tekst van ‘Men Ienig Oiljst’.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio