Nieuwe klacht tegen Vangheluwe

Nieuwe klacht tegen Vangheluwe

Foto: belga

LOKER - Er is een nieuwe klacht ingediend tegen de voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe. Het gaat om een man uit West-Vlaanderen die twee keer zou misbruikt zijn. Dat meldt het weekblad Humo, en wordt door het federaal parket bevestigd.

De man, die intussen meer dan dertig jaar oud is, was acht jaar toen de feiten plaatsvonden. Hij verbleef toen in een instelling waar Roger Vangheluwe als een soort beschermheer vaak op bezoek ging.

Het gaat om Huize Godtschalck in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek. Aanvankelijk was dat tehuis een weeshuis, nu vangt het kinderen in problematische opvoedingssituaties op.

De advocaat van de man, Walter Van Steenbrugge, zegt dat de man - die momenteel zelf in de gevangenis verblijft -  nog steeds lijdt door het toenmalig misbruik. Hij heeft zware persoonlijkheidsproblemen, zo stelde een psychiater recentelijk vast. De psychische problemen staan rechtstreeks in verband met het misbruik door Vangheluwe, aldus Van Steenbrugge.

In de klacht die zijn advocaten op 18 juli indienden bij het Brussels gerecht, staat te lezen: 'Klager werd vanaf zijn achtste seksueel, emotioneel en fysiek misbruikt door gewezen bisschop Roger Vangheluwe in het tehuis, alsook tijdens de vakanties die hij samen met de andere kinderen van voornoemd tehuis doorbracht te Oostduinkerke.'

Ook klacht tegen onbekenden en de kerk

De klacht is niet alleen tegen Vangheluwe gericht, maar ook tegen onbekenden, die verzuimd hebben hulp te verlenen aan een minderjarige in nood, én tegen de bevoegde instantie die heeft nagelaten een onderzoek naar de feiten te voeren: de katholieke kerk.

Of de feiten verjaard zijn, is nog niet duidelijk. Maar mogelijk is dat zowel kerkelijk als juridisch niet het geval. Deze zaak is wel de eerste waarbij Vangheluwe ook buiten zijn familie een slachtoffer zou gemaakt hebben.

Van Steenbrugghe is niet verrast dat de voormalige bisschop nog slachtoffers heeft gemaakt, zei hij op de VRT.

Intussen is het al meer dan twee jaar geleden dat Roger Vangheluwe ontslag moest nemen als bisschop van Brugge.

Huize Godtschalck

In december vorig jaar bracht Humo al een verhaal over huize Godtschalck.

Eén van de bezielers van dat tehuis voor geplaatste kinderen was een non, zuster Astère. Zij werd in 1985 vanuit Godtschalck naar Brugge ‘geroepen' om er de huishoudster te worden van de kersverse bisschop van Brugge Roger Vangheluwe. Daar bleef ze 25 jaar lang trouw aan zijn zijde staan.

Maar ondertussen bleven de kinderen van huize Godtschalck haar na aan het hart liggen.

Volgens getuigenissen in Humo kwamen Vangheluwe en zuster Astère vaak op bezoek in het tehuis en vertoonde de bisschop daar een gedrag dat – achteraf bekeken – te familiair was. ‘Hij haalde de kinderen aan, knuffelde hen en nam hen op schoot', klinkt het.

Een aantal kinderen van het tehuis mochten ook geregeld bij zuster Astère – en dus ook bij de bisschop – op vakantie komen. Volgens de getuigen in Humo zijn er geruchten dat ze toen misbruikt werden.

Nu is er dus ook een klacht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees