Bewoners overwegen beroep aan te tekenen tegen nieuwe plannen

Lindestraat protesteert tegen extra verkeer

Lindestraat protesteert tegen extra verkeer

De buurtbewoners houden de zwarte vlaggen in de aanslag. Foto: pbvm

Ham -

De bewoners van de Lindestraat hebben de zwarte vlag uitgehangen uit protest tegen het feit dat hun straat een verbindingsweg wordt.

De Lindestraat is momenteel nog een kleine zijstraat van de Staatsbaan, de gewestweg tussen Kwaadmechelen en Oostham. Volgens de nieuwe plannen zou - om een vlottere doorstroming op de N141 te verzekeren - de Lindestraat ingeschakeld worden in een nieuw verkeersconcept. De Lindestraat wordt een toegangsweg voor het verkeer dat van de N141 naar de Gerhoevenstraat (richting Olmen) wil. Het eerste gedeelte van de Gerhoevenstraat is dan enkel voor uitgaand verkeer vanuit de richting Olmen. Een driehoekje dus.

Het nieuwe concept - dat binnen twee of drie jaar zou ingaan - is niet naar de zin van de buurt. De bewoners maakten hun protest bekend op een hoorzitting waarop het schepencollege en studiebureau Libost de uitleg deden. ‘Ongehoord’, vindt René Valgaerts. ‘Onze straat is een kleine, smalle straat met eenrichtingsverkeer en zou nu al het doorgaand verkeer richting Olmen moeten slikken.’ De bewoners hoorden vorig jaar in november van de plannen. ‘Toen kwam men plots opmetingen doen in onze straat. Tot onze verbazing kregen wij te horen dat onze straat was opgenomen in de herinrichting van de gewestweg. Door dit systeem zou men een langere voorsorteerstrook kunnen aanleggen op de gewestweg.’

Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) stelt dat ‘het algemeen belang primeert op individuele verzuchtingen’. ‘Specialisten zeggen ons dat dit de enig mogelijke oplossing is. De N141 is een gewestweg en de doorstroming primeert. De alternatieven die de bewoners aanbrachten, zoals een rotonde, een ovonde of verkeerslichten zorgen, voor nog meer problemen en zijn duurder. Wegen en Verkeer wil zo weinig mogelijk conflictpunten op een gewestweg. Bovendien moeten we rekening houden met een veilige schoolomgeving.’ De burgemeester merkt ook op dat er geen vrachtwagens zullen passeren door de Lindestraat, behalve die voor de lokale bediening. ‘De bewoners kunnen ook opteren voor een enkel of een dubbel fietspad, stoepen en parkings. Ook een snelheidsbeperking tot 30 km per uur is mogelijk.’

‘Allemaal doekjes voor het bloeden’, reageert René Valgaerts. ‘Voor de parkings moeten we bovendien een meter van onze eigen voortuin afstaan.’ De bewoners overwegen beroep aan te tekenen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio