Laurent Vanden Bak en Yves Lampaert pakken onverwacht Belgische titel

‘Op karakter gewonnen'

Het podium bij de elite zonder contract: Benjamin Verraes (zilver), Lauren Vanden Bak (goud) en Jérôme Giaux Giaux (brons). Foto: Marc Van Hecke

KORTRIJK/INGELMUNSTER -

Eliterenner zonder contract Laurent Vanden Bak en belofte Yves Lampaert kroonden zich gisteren in Lacs de l'Eau d'Heure onverwacht tot Belgisch kampioen tijdrijden.

Laurten Vanden Bak was bij de elite zonder contract achttien tellen sneller dan topfavoriet Benjamin Verraes. De Waal Jérôme Giaux eindigde als derde. ‘Ik ben tot op de bodem geweest', vertelde Vanden Bak. ‘Ik heb een halfuur geweend na mijn tijdrit. Zo kapot was ik. Bovendien heb ik veel frustraties afgeschud. Als belofte heb ik door rugproblemen drie seizoenen verloren. Afgelopen winter heb ik voor het eerst in lange tijd weer goed kunnen trainen. Het heeft wel nog een half jaar geduurd vooraleer ik opnieuw helemaal op niveau was. Sinds een maand draait het super. Ik ben blij dat ik eindelijk weer renner ben', aldus de Heulenaar van Soenens-Construkt Glas.

De sfeer op het podium was overigens allesbehalve goed. Verraes wilde niet veel kwijt, maar alludeerde dat Vanden Bak zich bij afwezigheid van een commissaris in de volgwagen niet aan de regels van het spel zou hebben gehouden.

Yves Lampaert deed bij de beloften ruim een halve minuut beter dan Frederik Frison. David Desmecht was goed voor de bronzen plak. ‘Ook ik heb op karakter gewonnen', vertelde de alleskunner van EFC-Omega Pharma-Quick Step. ‘In deze zware tijdrit was het belangrijk om goed in te delen. Bovendien moest je kunnen afzien. Het was door het vele bochtenwerk ook een vrij technische bedoening. Deze titel bewijst dat ik in topvorm ben. Ik heb naar deze periode gepiekt. Ik kan zondag met een gerust gemoed starten op het Belgisch wegkampioenschap in Wielsbeke. Misschien kom ik door deze titel in aanmerking voor het wereldkampioenschap tijdrijden in Valkenburg.'

Zilver voor Jordi Warlop

Nieuweling Jordi Warlop moest zich tevreden stellen met de zilveren plak. De Stuivekenskerkenaar van CT DJ-Matic Kortrijk strandde op veertien seconden van Senne Leysen, de zoon van ex-profrenner Bart. Igor Decraene ging met brons naar huis.

Bij de meisjes nieuwelingen kaapte wegkampioene Saartje Vandenbroucke de derde prijs weg. Lenny Druyts veroverde de driekleur. Maxime Roes klokte de tweede tijd.

Bij de eliterensters veroverde Ann-Sophie Duyck de bronzen medaille. Liesbet De Vocht was de beste voor Sofie De Vuyst.

Kristof Vandewalle werd onverwacht kampioen bij de elite. Hij ging Ben Hermans en Philippe Gilbert vooraf.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.