UHasselt ontwikkelt live video streaming

Optredens bekijken van uit de luie stoel via 360° video

Hasselt -

De festivalgangers van Pukkelpop kunnen dit jaar live stream optredens bekijken vanuit een luie stoel en toch het gevoel hebben zelf op het podium te staan. De UHasselt lanceert een unieke 360° videotechnologie voor de Pukkelpoppers.

De Pukkelpoporganisatie zet dit jaar extra in op sociale media en doet daarbij ook een beroep op zijn partner, de Universiteit Hasselt (UHasselt). Het Expertisecentrum voor Digitale Media (EDM) van de UHasselt ontwikkelde namelijk een 360° videotechnologie waardoor je de optredens op de Pukkelpop-website via Belgacom live stream kan bekijken alsof je zelf op het podium zou staan. Inclusief inzoomen en het feestende publiek bekijken. ‘Live online video streaming van concerten en festivals wordt steeds populairder’, zegt Philippe Bekaert van het EDM. ‘Het geeft je het gevoel dat je er bij bent, terwijl je eigenlijk gewoon achter je computerscherm zit. Ook via de Pukkelpop-website zullen vele optredens live uitgezonden worden. De technologie die het onderzoeksinstituut EDM van de UHasselt ontwikkelde, verlegt dit jaar de grenzen van het live uitzenden op internet.’ ‘Behalve de gebruikelijke directors cut, zal dit jaar ook een 360 graden live stream aangeboden worden. Dat is een live video stream waarin de kijker zelf kan rondkijken, net zoals met Google Streetview bijvoorbeeld, maar dan met live bewegend beeld van op het hoofdpodium. Je kiest dus volledig zelf wat je wilt zien. Je kan inzoomen op bijvoorbeeld de lippen van de zanger, maar je kan ook het feestende publiek bekijken vanuit je luie stoel.’

Met de live streaming op internet worden bepaalde optredens geprojecteerd op een 270 graden doek in het artiestendorp. Er komt ook een installatie in de VIP-ruimte. Het unieke aan de 360 graden videotechnologie van de EDM is dat deze een kwaliteit biedt die zelfs voldoende is voor tv-uitzendingen, en ook verschillende presentatievormen toelaat. Zo gebruikte de Britse band Muse ook al eerder de 360° videotechnologie voor het in beeld brengen van een optreden. Daarnaast bestuderen studenten verkeerskunde de bereikbaarheid van Pukkelpop met een eigen smartphone applicatie. Met de hulp van de festivalgangers willen ze de bezoekersstromen van en naar het festivalterrein in kaart brengen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio