Meer dan 10 jaar na invoering euro nog 15,4 miljoen biljetten in omloop

Belgen zitten op berg ‘vergeten' geld van 6,4 miljard frank

Belgen zitten op berg ‘vergeten' geld van 6,4 miljard frank

Foto: IMAGEGLOBE

De Nationale Bank ruilde in de eerste jaarhelft al ruim 68.000 oude Belgische bankbiljetten om, goed voor bijna 2,4 miljoen euro. Dat is opvallend meer dan in 2011.

Veel Belgen zijn rijker dan ze vermoeden. Meer dan tien jaar na de invoering van de euro zijn er nog altijd 15,4miljoen Belgische bankbiljetten in omloop, zo blijkt uit nieuwe halfjaarcijfers van de Nationale Bank. Dat is goed voor een bedrag van 159,5miljoen euro, of ruim 6,4miljard oude Belgische franken.

Vooral het briefje van 100frank (2,5euro) is nog wijdverspreid. Daarvan waren er eind juni nog 9,7miljoen in omloop. Het zeldzaamst zijn de briefjes van 10.000Belgische frank (250euro), waarvan er vandaag nog zo'n 150.000biljetten in omloop zijn.

Waar dat geld exact zit, weet niemand. Een groot deel is wellicht beschadigd, steekt in een verzamelalbum of is meegenomen door toeristen. Toch zijn er vandaag nog steeds Belgen die oude bankbiljetten opduikelen en omruilen in euro's. Heel wat van dat ‘vergeten' geld wordt aangetroffen in de woningen van hoogbejaarde of overleden familieleden. ‘Dat klopt', bevestigt Kristin Bosmans, woordvoerster van de Nationale Bank. ‘Nog elke dag komen mensen oude Belgische bankbriefjes omruilen aan het loket.' Dit jaar is er zelfs meer toeloop dan anders. De Nationale Bank ruilde in de eerste jaarhelft al ruim 68.000oude Belgische bankbiljetten om, goed voor bijna 2,4miljoen euro. Dat is 65procent van het totale bedrag in 2011, toen er over het hele jaar ‘slechts' 3,5miljoen euro werd uitgekeerd.

Een sluitende verklaring voor die toename is er volgens de Nationale Bank niet. ‘Mogelijk heeft het te maken met Frankrijk, waar de inwisselbaarheid van de oude munt begin dit jaar werd stopgezet. Dat kreeg heel wat media-aandacht, waardoor ook heel wat Belgen gealarmeerd raakten.'

Onbeperkt inwisselbaar

Ook in Finland, Italië en Griekenland werd de onbeperkte inwisselbaarheid van de oude biljetten in euro's inmiddels stopgezet. Maar ondanks een gelijkaardig wetsontwerp van OpenVLD, is dat in ons land nog niet het geval. ‘Alle bankbiljetten die sinds 1944 werden uitgegeven door de Nationale Bank kunnen worden gewisseld zonder een beperking in de tijd', benadrukt Bosmans.

Alleen de Belgische bankbiljetten van 20frank (het groene biljet met koning Boudewijn en het Atomium) en 50frank (het bruine biljet met koning Boudewijn en koningin Fabiola) kunnen niet meer worden omgeruild. Datzelfde geldt voor de Belgische munten, die al sinds 2004 niet meer ingewisseld kunnen worden. Daarvan zouden er nog 54miljoen stuks circuleren.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees