Kilometers vreten in functie van de ploeg maar offensief onzichtbaar

Opdracht volbracht voor Defour

Opdracht volbracht voor Defour

Steven Defour kon aanvallend niet zoveel brengen als hij zelf wou. Foto: Photo News

Hij kon zich aanvallend niet zoveel uitleven als hij zou willen, maar defensief kon Steven Defour terugblikken op een meer dan verdienstelijke partij. De Nederlandse doelman Stekelenburg hield hem nog met meer geluk dan kunnen van een doelpunt.

Steven Defour kreeg als buffer voor de verdediging de voorkeur op Timmy Simons en vierde zo zijn vijfendertigste cap bij de Rode Duivels. De Porto-middenvelder bleef aanvankelijk braaf voor de Belgische defensie postvatten en onderschepte zo enkele keren gretig het leer. Eerst op een slechte inspeelbal van Mathijsen, nadien op een verre bal van doelman Stekelenburg.

Onbaatzuchtig cijferde hij zich weg voor het elftal en hij verzuimde niet om gaten van medemaats toe te lopen. In een sprintduel op rechts met de veel snellere Narsingh moest hij het wel afleggen. Gelukkig miste Huntelaar zijn kopbal. Naarmate de wedstrijd vorderde besloot de controlerende middenvelder iets hoger druk te zetten. Eén keer joeg hij zelfs centrale verdediger Joris Mathijsen op, waardoor hij zo even de meest vooruitgeschoven man werd. Tussendoor riep hij Hazard even tot de orde toen die zijn mannetje niet volgde. Opborrelende irritaties over het feit dat hij er defensief vaak alleen voor stond, beïnvloedden zijn aanvallende impulsen. Opbouwend was het namelijk allemaal wat minder. Al te vaak stampte Defour de bal in het ijle, niet altijd onder druk gezet. Defensief bleef hij echter sterk overeind, waardoor Defour kon terugblikken op een verdienstelijke eerste helft.

Verschroeiend schot

Kort na de pauze probeerde Defour de toevoer naar de Nederlandse aanvoerder Sneijder af te snijden, wat hem vaak van hot naar her deed hollen. Het beknotte zijn aanvallende kwaliteiten, maar het sierde hem dat hij de kilometers bleef afmalen. Eén keer onderscheidde hij zich toch in aanvallend opzicht. Even na het uur kreeg hij het leer voor de voeten. De Nederlanders gaven hem een zee van tijd, waardoor hij verschroeiend kon uithalen. Stekelenburg had alle moeite van de wereld om het schot te stoppen, maar slaagde daar in twee keer toch in.

Aan de overkant hield Defour Robben van een nieuwe assist. Toen de Rode Duivels op een 1-2-achterstand kwamen, besloot hij opnieuw iets meer in zijn zone te blijven en zorgde daardoor mee voor meer zekerheid. De fantastisch ingevallen Mertens en zijn aanvallende compagnons deden de rest, waardoor België alsnog met een 4-2-zege aan de haal ging. Defour mocht dan weinig rol van betekenis spelen in een aanvallend ontketend België, de middenvelder liep zich de longen uit het lijf en ontpopte zich tot een waardig nummer zes.

Corrigeer