Pussy Riot veroordeeld tot 2 jaar strafkamp

De drie leden van Pussy Riot wachten op hun vonnis. Foto: REUTERS

Drie leden van de Russische feministische punkband Pussy Riot zijn vrijdag in Moskou elk tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld, met aftrek van voorarrest. Eerder op de dag werden ze schuldig verklaard aan hooliganisme en het aanzetten tot religieuze haat. Hun advocaten laten weten dat ze het vonnis zullen aanvechten.

De drie vrouwen zullen hun straf niet uitzitten in een cel, maar wel in een strafkamp. Die kampen bevinden zich in afgelegen gebieden, waar de drie in erbarmelijke omstandigheden lange dagen zullen moeten werken.

De rechter zei bij het voorlezen van het vonnis dat de verdachten werden gedreven door religieuze haat en gelovigen hebben beledigd. Voor de rechtbank pakte de politie een aantal aanhangers van de verdachten op, onder wie oud-schaakkampioen Garri Kasparov en de linkse oppositieleider Sergej Oedaltsov.

'Duivelse dansen'

Tegen de vrouwen was drie jaar gevangenisstraf geëist. Ze hadden maximaal zeven jaar gevangenisstraf opgelegd kunnen krijgen, maar omdat ze alledrie moeders van kleine kinderen zijn, kregen ze die niet. Het voorlezen van het vonnis nam uren in beslag.

De rechter las onder meer verklaringen van getuigen a charge voor, die zeiden dat de verdachten 'duivelse dansen' hadden uitgevoerd in de kerk en zich schuldig hadden gemaakt aan heiligschennis. Rechter Syrova had meer dan tweeënhalf uur nodig om het vonnis voor te lezen.

'Dit is allemaal onzin', zei Boris Akoenin, een van de bekendste schrijvers van Rusland. 'Ik kan niet geloven dat in de 21e eeuw een rechter van een seculiere rechtbank het over duivelse bewegingen heeft. Ik kan niet geloven dat een overheidsvertegenwoordiger middeleeuwse kerkraden citeert.'

'Moeder Maria, verdrijf Poetin'


De drie punkers, Nadezjda Tolokonnikova (23), Maria Alechina (24) en Jekaterina Samoetsevitsj (29), zijn berecht omdat ze in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' lieten horen, waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen.

Met hun actie wilden ze er naar eigen zeggen tegen protesteren dat het hoofd van de kerk de kiezers had opgeroepen bij de presidentsverkiezingen op Vladimir Poetin te stemmen. Ze zitten sinds maart in voorarrest.

Rond de rechtbank in Moskou waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Honderden aanhangers van de verdachten hadden zich er verzameld, de demonstranten scandeerden 'Rusland zonder Poetin'.

Een van de advocaten van de verdachten, Nikolaj Polozov, zei vrijdag voor het begin van de zitting dat zijn cliënten hopen op vrijspraak, maar bereid zijn te blijven vechten. Bij de rechtbank, waar honderden aanhangers van de verdachten zich hadden verzameld, was veel politie op de been. De demonstranten scandeerden 'Rusland zonder Poetin'.

Wereldwijd protest

Vandaag waren er trouwens wereldwijd acties voor de vrijlating van de drie vrouwen. Amnesty International heeft ook een sms-actie op touw gezet om handtekeningen te verzamelen voor een petitie die aan de Russische regering wordt aangeboden, en de Verenigde Staten hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit.

Ook beroemdheden zijn in de bres gesprongen. Tijdens een concert in Moskou trok Madonna haar shirt uit, waarbij ze op haar rug de woorden Pussy Riot showde. De IJslandse zangeres Björk, Pete Townshend van The Who en de Pet Shop Boys namen het eveneens voor de verdachten op. Yoko Ono stuurde een van de drie opgesloten leden een persoonlijk briefje.

Corrigeer

NIEUWS