Eerste studenten ingeschreven aan universiteit

KU Leuven opnieuw op weg naar de 40.000

Wie zich gisteren wilde inschrijven moest even geduld hebben. Foto: ivw

Leuven -

De KU Leuven schrijft sinds gisterenochtend studenten in voor het nieuwe academiejaar. Om 8 uur ‘s morgens stonden de eersten al te wachten aan de universiteitshallen in de Naamsestraat.

De eerste studentenkaart van het nieuwe jaar is voor Mathias Van Ginneken (18) uit Schulen. De kersverse psychologiestudent kreeg uit handen van vicerector Studentenbeleid Tine Baelmans een boekenbon. ‘Ik wist niet dat je als eerste zo in de kijker zou staan. Maar ik wilde de inschrijving graag snel achter de rug hebben’, zegt de verraste student. Aan de vicerector beloofde hij alvast te proberen ook in de lessen zo vroeg aanwezig te zijn.

Het aantal eerstejaarsstudenten gaat in stijgende lijn. Vorig jaar waren het er 6.015. In totaal mocht de Leuvense universiteit voor het eerst in haar geschiedenis zelfs meer dan 40.000 studenten inschrijven. ‘We hopen dat dat dit jaar weer lukt. We merken dat het aantal eerstejaars maar blijft toenemen. Dat is gek, want het gaat in tegen de demografische evolutie. Het aantal 18-jarigen daalt. Of we ook dit jaar weer meer eerstejaars hebben, zal kantje boord zijn’, stelt Baelmans.

‘Maar niet enkel de eerstejaars zijn van tel, uiteraard. We zien meer en meer bachelors uit de hogeschool die hun studie verderzetten aan de KU Leuven. Verder stijgt ook het aantal masterstudenten die uit andere universiteiten, uit binnen-en buitenland, naar Leuven komt. En ook in het aantal internationale studenten is er een toename. Ik ga er dus van uit dat we ook dit jaar de 40.000 op de teller zien verschijnen’, zegt Baelmans.

Piek

De volgende dagen wordt het dus nog heel druk aan de universiteitshallen. ‘Dan is er traditioneel een piek in de inschrijvingen’, zegt de vicerector. ‘Je kan ook beter niet tot het laatste moment wachten. Als je dossier in orde is, kunnen de studentenverenigingen bijvoorbeeld contact opnemen voor hun startweekend. Aan de faculteiten kan dan begonnen worden aan de uurroosters en de verdeling van de leslokalen. Zelfs de examenplanning wordt al opgestart.’

Welke richtingen het populairst zijn, is nog koffiedik kijken, maar traditioneel lokken de studierichtingen rechten, economie, ingenieurswetenschappen en geneeskunde de meeste bollebozen. Het nieuwe academiejaar start op 24 september. De inschrijvingen worden op 10 oktober afgesloten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio