Archeologisch onderzoek naar restanten Baerpoort

Pamele geeft verleden Oudenaarde prijs

Pamele geeft verleden Oudenaarde prijs

Onder het Raepsaetplein zitten de restanten van de ‘Baerpoort’, een van de stadspoorten van weleer. Foto: pdv

Oudenaarde -

Het stadsbestuur grijpt de weg- en rioleringswerken in het stadsdeel Pamele aan om ook een beter zicht op het rijke verleden van Oudenaarde te krijgen. Momenteel worden op het J.J. Raepsaetplein de fundamenten van de ‘Baerpoort' blootgelegd.

Pamele is een stadsdeel met een rijke en bewogen geschiedenis, ooit zelfs een wijk van ridders, hertogen, rebellen, soldaten en ambachtslieden.

‘Pamele heeft dan ook heel erg de geschiedenis van onze stad bepaald’, zegt schepen van Openbare Werken Guy Hove (Open VLD). ‘De weg- en rioleringswerken vormen het ideale moment om een stukje van dit rijke verleden bloot te leggen. Ter hoogte van het kruispunt van de Baarstraat met het J.J. Raepsaetplein vinden momenteel archeologische opgravingen naar de fundamenten van de Baerpoort plaats. Ooit zou Oudenaarde enkel toegankelijk zijn geweest langs één van de zeven poorten die de stad rijk was. Van sommige is een straatnaam nog de enige getuige, zoals de Meerspoort. Van andere vinden we soms naar aanleiding van werken nog restanten terug. Toen we enkele jaren geleden de grote riolen onder de stad lieten ruimen, stootten we onder het Tacambaroplein op de resten van de funderingen van de Beverepoort.’

Houten brug

De funderingen van de voormalige stadspoort ‘Baerpoort’ worden momenteel blootgelegd. ‘De Baarstraat bestond zeker al voor 1275 en vermoedelijk ook de zogenaamde Baerpoort of Doornikse Poort. De Baerpoort werd vernield in 1747 en in 1786 weer opgebouwd. In 1789 kwam er een nieuwe houten brug en in 1809 werd de stadsgevangenis zelfs naar de Baerpoort overgebracht.’ Het stadsbestuur organiseert op 19 augustus geleide bezoeken aan de archeologische opgravingen. Tussen 14 en 18 uur geven de archeologen uitleg bij de voorlopige resultaten van het onderzoek. Om het half uur worden rondleidingen voorzien. Plaats van afspraak is het J.J. Raepsaetplein.

Intussen zijn ook rioleringswerken gestart op het kruispunt van de Bergstraat met de Bourgondiëstraat en de Louise-Mariekaai. Daardoor is de ophaalbrug afgesloten voor alle verkeer. De Bourgondiëstraat is bereikbaar via de Bergstraat en de Trekweg Linkeroever (langs de passantenhaven). De Louise-Mariekaai en de Baarstraat zijn bereikbaar via Tussenmuren en de dienstweg langs de Schelde (inrit rechtover parking Administratief Centrum).

In de Louise-Mariekaai is tweerichtingsverkeer mogelijk. In de Baarstraat geldt eenrichtingsverkeer richting J.J. Raepsaetplein. De Baarstraat verlaten kan via Maagdendale en Tussenmuren. Voor de realisatie van de werken worden 21 kalenderdagen voorzien.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio