Onze man kruipt in politie-uniform om moord op te lossen in Gildhof

Ziekenhuiszender maakt eigen film

Liesbeth Goeminne speelt cameravrouw in de film, een toffe afwisseling voor haar theaterrollen. Foto: STEFAAN BEEL

TIELT -

SartoTV, de tv-zender van het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt, maakt voor het eerst een langspeelfilm. Daarvoor doen ze een beroep op tientallen figuranten. Onze reporter trok een uniform aan en getuigt van op de set.

Politiehemd rond de schouders en handboeien aan de broekriem, trek ik voor mijn allereerste filmrol naar het cultuurcentrum Gildhof. Want ondanks de vakantie heerst er daar grote bedrijvigheid. Ziekenhuiszender SartoTV, die toneelstukken en evenementen filmt voor de ziekenhuispatiënten, maakt er zijn eerste eigen langspeelfilm: Het Moordgezelschap. Het wordt een krimi met moord en mysterie in Het Gildhof, helemaal zelf geschreven door de vier jongste Sarto-vrijwilligers.

De rol van niet al te snuggere agent is mij op het lijf geschreven. Ik ben overal bij, maar mag niets zeggen. Mijn taak: er bijstaan voor spek en bonen om het verhaal wat realistischer te laten lijken. Een perfecte rol voor iemand die geen kei is in het onthouden van teksten.

Wachten

De opnames verlopen vlot. De meeste scènes worden na enkele takes ingeblikt, tenzij de hoofdcommissaris en zijn agenten de slappe lach krijgen natuurlijk. Nadat we zeven keer op rij telkens bij hetzelfde woordje in een lach schieten, krijgen regisseurs Ramses Vandenberghe en Andries Verlinden het op de heupen. Er zitten immers een 30-tal figuranten op ons te wachten voor de volgende scène.

Maar wachten blijkt erbij te horen, zegt een ervaringsdeskundige. ‘Ik speelde al figurantenrollen in Aspe, Zone Stad en een aantal films’, zegt Tieltenaar Geert Degrieck (47). ‘En ja, je moet engelengeduld hebben. Maar dan heb je tijd om te babbelen met de collega's en dat is echt aangenaam. In vergelijking met de echte filmsets, werken de jongens van SartoTV wel iets amateuristischers. Maar ze leggen er hun ziel in en dat is het belangrijkste.’

Iets verderop zit Liesbeth Goeminne (17) te wachten op haar volgende scène. Ze speelt voor het eerst in een film, maar stond al tientallen keren op de planken. ‘Ik speel cameravrouw en het is wel tof. Bij toneel krijg je maar één kans, hier mogen we steeds herbeginnen’, vertelt ze.

Nadat ik 's avonds mijn handboeien aan de haak heb gehangen, zitten mijn eerste echte filmopnames er definitief op. Nu is het spannend afwachten naar de première. Het wordt nog een tijdje tandenknarsen, want die is pas gepland voor maart of later.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio