Fit & Gezond

Wereldprimeur van Leuvense oogchirurg

Spuitje maakt oogoperatie overbodig

De Leuvense oogchirurg Peter Stalmans heeft voor een wereldprimeur en een doorbraak in de oogheelkunde gezorgd. Miljoenen mensen met een netvliesaandoening hoeven geen delicate operatie meer te ondergaan. Een eenvoudig spuitje met het eiwit ocrisplasmine volstaat om hun ziekte te genezen.

Bij vitreomaculaire adhesie kleeft het glasvocht in het oog aan het meest gevoelige deel van het netvlies, de macula. De patiënt krijgt daardoor een vervormd en wazig zicht en ondervindt problemen bij het lezen. Uiteindelijk kan zich een gaatje vormen in het netvlies. De ziekte komt frequent voor vanaf 50jaar en treft jaarlijks zo'n half miljoen mensen, alleen al in Europa. Een operatie is momenteel de enige manier om de patiënt te genezen.

De ontdekking van de genezende werking van ocriplasmine kwam er veeleer toevallig. ‘We voerden al enkele jaren klinische studies uit voor het Leuvense bedrijf Thrombogenics, om na te gaan of het glasvocht in het oog weker gemaakt kon worden met ocriplasmine', zegt Stalmans. ‘Dat zou een oogoperatie aanzienlijk vergemakkelijken. Maar bij de proeven bleek tot onze verbazing dat de patiënten na de injectie vanzelf genazen en niet meer geopereerd hoefden te worden.'

Stalmans verwacht dat de Europese en Amerikaanse farmaceutische agentschappen de behandeling binnen het jaar goedkeuren. ‘De interesse in het buitenland is immens. Na de publicatie van ons onderzoek in het New England Journal of Medicine stond de telefoon hier roodgloeiend', zegt Stalmans, die zelf wekelijks twee tot drie nieuwe patiënten over de vloer krijgt.

Thrombogenics is van plan om het medicijn in Amerika zelf te verdelen onder de merknaam Jetrea. Voor de rest van de wereld heeft het bedrijf een akkoord gesloten met Alcon, de oogheelkundige divisie van de Zwitserse farmagigant Novartis. Het team van Stalmans onderzoekt intussen of ocriplasmine ook heilzaam werkt bij oogaandoeningen die gerelateerd zijn aan diabetes. Als dat het geval is, zou de behandeling kunnen worden toegepast op ongeveer 150 miljoen mensen per jaar.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees