70 bands en mooi weer verzachten het leed op eerste festivaldag

Pukkelpop herleeft

Pukkelpop ging gisteren van start onder een stralende zon. Foto: 'cia Jansen

De 27ste editie van Pukkelpop kwam traag op gang, maar schakelde daarna - dank u, Snoop Dogg - vlot een versnelling hoger. De temperatuur was zwoel, de sfeer evenwichtig: er was ruimte voor bezinning, maar alle festivalgangers kijken vooral hoopvol naar de toekomst.

Een van de slachtoffers vorig jaar was Marlo Ghys, gitarist van postrockband Clouds on Elektricity uit Leopoldsburg. De band was naar het festival afgezakt voor een eerbetoon aan hun overleden vriend en alle andere slachtoffers. Het werd een serene, ingetogen set zonder grote emoties. ‘Een hele eer en een unieke kans’, zeiden ze daar eerder over. ‘Die negatieve periode heeft ons als band gevormd tot wie we nu zijn.’ De toon van het festival was daarmee gezet: evenwichtig, met ruimte voor een terugblik en bezinning, maar toch met het oog op de toekomst. En die toekomst brengt veel goede muziek - zo’n zeventig bands per dag - en een zwoel zomersfeertje naar Kiewit.

Toegegeven, het duurde even voor de vaart erin kwam. Om 11 uur mochten de festivalgangers het terrein op, al bleven die de eerste uren veelal lusteloos rondhangen. Daar zat de kap van 191 bomen op de festivalweide, wat tot een pak minder schaduw leidde, ongetwijfeld voor iets tussen. Al werd het nooit echt ondraaglijk. Iets wat vandaag (voorspellingen tot 30 graden) en zaterdag (36 graden) wel het geval kan zijn. De organisatie is voorbereid om de hoofden koel te houden. Er zijn extra waterkraantjes en er liggen duizenden gratis waterzakjes klaar.

Het was de intussen 40-jarige Snoop Dogg die met pompnummer California gurls de weide deed herleven. Pukkelpop blijft bovenal een feest, met pinten en frietjes, met languit liggen in het gras en compleet uit de bol gaan, ook al is het nog maar net middag. En met muziek. Massa’s. Wisten ons meteen te overtuigen: The Horrors, Santigold en Steak Number Eight. De excentrieke IJslandse Björk, liet weer van zich spreken door het publiek te vragen geen foto’s van haar te nemen. Met de Wablief?!-tent koos de organisatie bovendien resoluut voor een podium met enkel Belgische bands.

Op hoeveel bezoekers de eerste dag afklokte, was gisteravond niet bekend. Enkel op zaterdag is het festival voorlopig uitverkocht, goed voor 66.000 bezoekers. 36.000 jongeren maakten wel al gebruik van de shuttlebussen van De Lijn. Nieuw dit jaar is de Pukkelpop Internal Shuttle, die de klok rond de campings en het festivalterrein met elkaar verbindt. ‘Vooral donderdagochtend na het feestje in de Boiler Room en donderdagmiddag was het dringen om op de bus te geraken’, vertelt Sonja Loos van De Lijn Limburg.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S