800 camera's om te controleren op wegenvignet

Maar liefst 800 vaste camera's, waarvan 400 in Vlaanderen, zullen vanaf 2016 controleren of de Belgische automobilist zijn tegen dan verplichte wegenvignet heeft betaald. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van vertrouwelijke documenten

Al eind juli raakte bekend dat het wegenvignet (voor voertuigen lichter dan 3,5 ton) en de kilometerheffing (voor zwaardere vrachtwagens) na nieuw uitstel pas op 1 januari 2016 ingevoerd zullen worden. Hoeveel de som zal bedragen, is nog niet bepaald, maar voorlopig wordt 90 euro geopperd. In ruil krijg je geen tastbaar wegenvignet zoals bijvoorbeeld in Zwitserland, maar wordt je nummerplaat ingevoerd in een database.

Met een zorgvuldig uitgedacht web van camera's - of 'handhavingsstations', zoals ze in de blauwdruk genoemd worden - zullen de nummerplaten van alle passerende wagens automatisch worden gescand en via de database op betaling gecontroleerd. Wie niet betaald heeft, zal een minnelijke schikking toegestuurd krijgen en op een zwarte lijst worden geplaatst. De vermelding op die lijst wordt pas verwijderd als de sanctie betaald is.

Om alles te controleren is voor het volledige Belgische wegennet in 800 vaste camera's voorzien: 100 in Brussel, 300 in Wallonië en 400 in Vlaanderen. Er komen ook mobiele teams: 5 in Brussel, 13 in Wallonië en 22 in Vlaanderen.

De opbrengsten van vignet en heffing worden alleen al voor het Vlaamse Gewest op meer dan 1 miljard euro per jaar geschat.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees