Half miljoen Nederlanders zonder werk

Half miljoen Nederlanders zonder werk

Foto: *

De werkloosheid is in Nederland in juli gestegen tot het hoogste peil sinds 1996. Er kwamen vorige maand 14.000 werklozen bij, waardoor er nu 510.000 officieel zonder werk zitten. Dat is 6,5 procent van de beroepsbevolking.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dat donderdag bekendgemaakt. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het is voor het eerst sinds 1996 dat meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn.

Het aantal uitkeringen nam in juli toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van de bevoegde instantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent.

De Nederlandse werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. De instroom van personen die hun baan verliezen nam toe. Daarnaast vinden relatief weinig werklozen ander werk.

Ook in 2004 en 2005 was de werkloosheid naar verhouding hoog. Maar het aantal werklozen bleef toen echter onder de 500.000. Vergeleken met toen zijn er meer mannen werkloos. Ook het aantal oudere werklozen ligt hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

De linkse oppositiepartijen wijzen de regering van de liberale premier Mark Rutte (VVD) met de vinger. Zo sprak de leider van de sociaaldemocratische PvdA, Diederik Samsom, na de publicatie van de werkloosheidscijfers op Twitter van "een triest dieptepunt". "Het recept-Rutte van eenzijdig bezuinigen is definitief failliet. Het roer moet om", zegt Samsom.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de linkse SP trekt dezelfde conclusie. "De economie kan wel minder VVD gebruiken. GroenLinks pleit voor een Europese aanpak van de jeugdwerkloosheid. Er moet een Europese top komen over dit onderwerp, aldus Kamerlid Tofik Dibi.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees