Belgische F-16 neergestort in Peer

PEER - Op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel in Peer is donderdagmiddag een F-16 van het Belgische leger neergestort. Bij de crash zijn geen gewonden gevallen. De piloot kon zich in veiligheid brengen met zijn schietstoel, maar moest nadien uit een boom bevrijd worden.

De F-16 kwam kort na 15 uur neer in de buurt van de Voortstraat in Kleine-Brogel, net buiten het militaire domein. 'Er zijn geen andere gewonden gevallen en er is geen andere materiele schade', zegt woordvoerder Eric Cenens van de politie Kempenland.

Na de crash vatte het gevechtsvliegtuig vuur. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling. Theo Kelchtermans, de burgemeester van Peer, kondigde het gemeentelijk rampenplan af. Buurtbewoners werden gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. Rond 17 uur werd het rampenplan weer afgeblazen.

Aanleiding voor de noodmaatregel was de aanwezigheid van een tank met het uiterst brandbare hydrazine. 'Hydrazine is eigenlijk een soort brandstof aan boord van de F16. In geval van een noodsituatie kan dat dienen om het toestel nog te laten vliegen. De tank is intact gebleven en we hebben hem teruggevonden', zegt generaal-majoor Claude Van De Voorde.

Piloot zat vast in boom


De piloot van het toestel kon zich in veiligheid brengen met zijn schietstoel. Hij kwam met zijn parachute vast te zitten in een boom. De hulpdiensten moesten de man met een ladder bevrijden. De 24-jarige onderluitenant Jean Francois Van Cranem raakte lichtgewond en werd voor een medische controle overgebracht naar het ziekenhuis van Overpelt.

De oorzaak van het ongeval staat nog niet vast. De F-16 vertrok om 14.44 uur op de basis van Kleine-Brogel voor een trainingsvlucht. Na 20 minuten vlucht was de piloot begonnen met oefenlandingen en bij een doorstart werden plotseling drie luide knallen gehoord. Vanuit de verkeerstoren zag men hoe er aan de achterzijde vuur uit de motor kwam.

Birdstrike


De problemen zouden ontstaan zijn doordat het vliegtuig in aanvaring kwam met één of meerdere vogels, maar uitsluitsel daarover is er nog niet. 'De piloot zelf gaf dat aan in zijn communicatie met de controletoren. Een onderzoek is opgestart, maar volgens de eerste informatie zou het kunnen gaan over een birdstrike', klinkt het bij Defensie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees